irena pan 1 Dobra karma

Znana novinarka verjame, da obstaja še veliko ...

lidija bačič7 Svet24.si

FOTO: Lidija Bačić objavila vročo fotografijo ...

jansa otroci urska insta Reporter.si

Kdo pri Janševih skrbi za otroka, ko Urška ...

testiranje, bris, koronavirus Svet24.si

Znane ponedeljkove številke, toliko novih ...

janez jansa pf1 Necenzurirano

Za Janševo vlado je najprej ekonomija, potem ...

alenka-dovžan Odkrito.si

Nekdanja legenda belih strmin je prava upokojenka

ugodno-oddam-sina-adnan-avdić Njena.si

Ugodno oddam sina: Kaj se je zgodilo z Adnanom?!

Svet

Pred 75 leti je atomska bomba uničila Hirošimo in ubila 80.000 ljudi

Deli na:
Pred 75 leti je atomska bomba uničila Hirošimo in ubila 80.000 ljudi

6. avgusta 1945 je bilo mesto Hirošima tarča prvega napada z jedrskim orožjem, izvršenim nad kakšnim mestom na svetu. - Foto: Arhiv Svet24

V japonski Hirošimi danes obeležujejo spomin na eksplozijo atomske bombe, ki je natanko pred 75 leti razdejala mesto in terjala okoli 80.000 življenj. Letos se je osrednji spominski slovesnosti preko videopovezave pridružil tudi slovenski predsednik Borut Pahor, ki je poudaril, da je "Hirošima sinonim za vse, kar je narobe z vojno".

6. avgusta 1945 ob 8.15 po lokalnem času je nad Hirošimo eksplodirala štiri tone težka atomska bomba iz obogatenega urana, imenovana Little Boy oz. Deček, in uničila okoli 90 odstotkov mesta. Praktično takoj je umrlo okoli 80.000 ljudi. Kasneje je za posledicami eksplozije skupno število žrtev doseglo okoli 140.000.

Tri dni kasneje je podobna usoda doletela še mesto Nagasaki. Eksplozija bombe z imenom Fat man oz. Debelinko s plutonijevo sredico je zahtevala okoli 40.000 smrtnih žrtev, za posledicami pa je kasneje umrlo še okoli 30.000 ljudi. Še šest dni kasneje je Japonska kapitulirala in druga svetovna vojna se je končala tudi na azijsko-pacifiškem območju.

Hirošima je danes po vsem svetu simbol grozot vojne in s tem prizadevanj za mir in svet brez jedrskega orožja. To so običajno tudi glavna sporočila spominskih slovesnosti, ki potekajo v mestu ob obletnicah napada.Letos je na slovesnosti na posebno povabilo župana Hirošime Kazumija Matsuija, ki se je začela pred približno eno uro, sodeloval tudi slovenski predsednik Pahor, ki je podal svoje sporočilo zavezanosti trajnemu miru in svetu brez jedrskega orožja.

Poudaril je, da "Hirošima in Nagasaki označujeta konec enega najmračnejših obdobij človeške zgodovine, druge svetovne vojne, ko je bila humanost poražena in do skrajnosti ponižana". "Hirošima in Nagasaki nas vztrajno opominjata na dolžnost, da spore rešujemo po mirni poti in da si prizadevamo za izboljševanje odnosov med ljudmi, narodi, državami," je še poudaril slovenski predsednik.

"Potrebujemo veliko več sodelovanja," je še pozval Pahor. Današnja obletnica "nas spominja na to, kam vodi svet razprtij in sovraštva", je še opozoril slovenski predsednik in se poklonil spominu na žrtve Hirošime in Nagasakija.

Loading...