profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Požari v Avstraliji dosegli katastrofične razsežnosti

Deli na:
Požari v Avstraliji dosegli katastrofične razsežnosti

Foto: Reuters

V Novem Južnem Walesu, ki velja za najbolj naseljeno avstralsko zvezno državo, so gozdni požari zaradi visokih temperatur in močnega vetra ušli izpod nadzora. Ognjeni zublji grozijo številnim domovom, zaradi česar so že sprožili evakuacije. Razmere so pristojne oblasti označile za katastrofične.

V Novem Južnem Walesu so doslej zabeležili okoli 135 gozdnih požarov, od tega jih 40 po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še ni pod nadzorom, so sporočile pristojne oblasti. Razmere poslabšujejo visoke temperature, saj se živo srebro povzpne vse do 45 stopinj Celzija. Zaradi požarne ogroženosti so na jugovzhodu države tudi prvič zaprli vse narodne parke.

Ognjeni zublji doslej sicer niso zahtevali še nobene smrtne žrtve. Po napovedih vremenoslovcev bi se lahko danes vremenske razmere nekoliko izboljšale, saj naj bi vročinski val popustil in tako prinesel olajšanje vsem tistim, ki se borijo z ognjeni zublji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Iz Sydneyja medem danes poročajo tudi o požaru, ki je izbruhnil v jedrskem raziskovalnem reaktorju, vendar so pristojne oblasti sporočile, da je pod nadzorom in da ognjeni zublji po doslej znanih podatkih niso povzročili nobene škode na reaktorju.


Reaktor, ki ga ne uporabljajo za pridobivanje električne energije, pač pa za proizvodnjo medicinskih in industrijskih radioizotopov, so zaradi požara preventivno zaustavili, še poroča AFP.

Zaradi požarov so danes morali evakuirati goste in osebje v Kings Canyon Resortu, ki leži 300 kilometrov zahodno od mesta Alice Springs v osrednji Avstraliji. Kings Canyon je priljubljen med turisti, ki obiščejo goro Uluru, ki je tudi znana kot Ayers Rock, še poroča dpa.

Zaradi ekstremno visokih temperatur je bil sicer avstralski urad za vreme prisiljen nadgraditi svojo temperaturno lestvico. Dodali so tudi novo barvo, rožnato, ki naj bi označevala temperaturo od 52 do 54 stopinj Celzija.

Avstralija se namreč pripravlja na to, da bi lahko v prihodnjih dneh presegli dosedanje rekorde najvišje temperature. Trenutno je v Avstraliji rekord vseh časov 50,7 stopinj Celzija, ki so jih januarja 1960 namerili v kraju Oddnadatta v zvezni državi Južna Avstralija.