FyBh6rMXwAI53tj Svet24.si

Kitajski tigri v vojni v Ukrajini

profimedia-0781858226 Svet24.si

Erdogan na liniji z Zelenskim in Putinom

1683622374-dsc6483-01-1683622348169 Necenzurirano

Zasebniki še do 21 milijonov evrov, vrste v ...

vila frantar zabret pl Reporter.si

Slovenska milijonarja zamenjala vilo za pravo ...

dragic Ekipa24.si

Goran Dragić je spremljal tekmo Olimpije v ...

Harry je spet na sodišču Odkrito.si

Njegov boj proti medijem se stopnjuje!

mura, bravo, gledalci, tribune Ekipa24.si

Bo Kai Cipot še naprej igral v dresu Mure? Tukaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Potres na otoku Krk, čutili smo ga v celotni Sloveniji

Deli na:
Potres na otoku Krk, čutili smo ga v celotni Sloveniji

Območje pri hrvaškem otoku Krk je po podatkih evropsko-mediteranskega seizmološkega centra (EMSC) danes okoli 11. ure dopoldne stresel potres z magnitudo 5,3. - Foto: EMSC/Twitter

Območje pri hrvaškem otoku Krk je danes ob 10.47 stresel potres z magnitudo 5,3, navaja evropsko-mediteranski seizmološki center (EMSC). Žarišče potresa je bilo 37 kilometrov jugovzhodno od Reke in štiri kilometre od Krka na globini deset kilometrov pod površjem. Tresenje tal so čutili tudi v celotni Sloveniji.

Slovenska agencija za okolje ocenjuje, da intenziteta potresa v Sloveniji ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici.

"Ob 10.47 so seizmografi hrvaške seizmološke službe zabeležili močan potres pri Bašćanski Dragi na Krku. Magnituda potresa je znašala 4,8 po Richterju, moč potresa v žarišču pa je ocenjena na VI. stopnjo lestvice EMSC. Potres so čutili v delu hrvaškega primorja," pa so sporočili iz hrvaške seizmološke službe.

O močnem tresenju tal so poročali zlasti prebivalci Krka in okolice. "Dolgo je trajalo in precej se je treslo," je zapisal prebivalec Viškova blizu Reke na spletni strani EMSC. Eden od prebivalcev Krka pa je na EMSC sporočil, da je občutil močno tresenje, a ni opazil nobene materialne škode.

Po pričevanjih prebivalcev z območja blizu žarišča potresa je tresenje trajalo okoli deset sekund. Novinarka hrvaškega časnika Jutarnji list z Reke Klara Rožman je poročala, da so se v mestu zibali nebotičniki.

Potres so čutili tudi drugod v Kvarnerju, na otoku Cres, v Zadru, Pulju, Karlovcu in Zagrebu. O tresenju tal so poročali tudi prebivalci iz nekaterih krajev v Bosni in Hercegovini in iz Trsta v Italiji.

O materialni škodi zaenkrat ne poročajo. Poveljnik gasilcev primorsko-goranske županije Mladen Šćulac je za Jutarnji list povedal, da za zdaj niso prejeli prijav o materialni škodi niti o poškodbah ljudi, javljajo se le vznemirjeni prebivalci.

Podobno je povedal načelnik istrskih gasilcev Dino Kozlevac. "Edine prijave, ki jih imamo, so prijave vznemirjenih prebivalcev, ki niso vedeli, kaj se dogaja. Prijav o škodi za zdaj nimamo, a so naši gasilci v pripravljenosti," je dejal.

EMSC je magnitudo potresa prvotno ocenil na 5,5, a so jo nato znižali na 5,3.