državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Politico: Danilo Türk in drugi kandidati za šefa ZN iz vzhodne Evrope niso navdušili

Deli na:
Politico: Danilo Türk in drugi kandidati za šefa ZN iz vzhodne Evrope niso navdušili

Foto: Arhiv Reporterja

Vzhodnoevropske države morda izgubljajo svojo prvotno prednost pri izboru naslednjega generalnega sekretarja Združenih narodov, saj prva skupina kandidatov iz te regionalne skupine sistema ZN ob začetku kampanje ni ravno navdušila, poroča spletni medij Politico ob sklicevanju na diplomatske vire.

Vzhodnoevropska regionalna skupina sistema ZN je doslej veljala za favorizirano regijo pri izboru novega šefa organizacije, med drugim zaradi želje Rusije, da bi bila na čelu ZN prvič zastopana regija, iz katere ni izviral še noben dosedanji generalni sekretar.

V skupino spada tudi Slovenija oziroma njen kandidat za generalnega sekretarja ZN, nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk.

Politico, ki se sklicuje na navedbe dveh neimenovanih diplomatov iz delegacije EU, danes piše, da je veleposlanik Velike Britanije pri ZN Matthew Rycroft na zasebnem srečanju veleposlanikov EU konec aprila dejal, da bodo morale vlade vzhodnoevropskih držav, če si želijo dejansko zagotoviti položaj, imenovati nekaj novih kandidatov.

Nasprotovanje Velike Britanije, ene od stalnih članic Varnostnega sveta ZN s pravico veta, bi lahko uničilo možnosti kandidata za uspeh.

Analitik Richard Gowan iz bruseljskega think tanka Evropski svet za zunanje odnose (ECFR) je za Politico dejal, da bi lahko vzhodnoevropske države, če bi se bolje usklajevale, sodelovale in določile, kateri od njihovih kandidatov ima najboljše možnosti za zmago, ter žrtvovale šibkejše kandidate.

Nekdanja premierka Nove Zelandije Helen Clark, ki trenutno vodi program ZN za razvoj (UNDP), in Antonio Guterres, do nedavnega visoki komisar ZN za begunce, naj bi se tako na aprilskih zaslišanjih pred članicami Generalne skupščine ZN odrezala veliko bolje kot sedmerica kandidatov vzhodnoevropske regije, je za Politico povedalo nekaj neimenovanih diplomatov.

Naslednji krog zaslišanj bo predvidoma 7. junija. V prihodnjih tednih pa naj bi se v tekmo za položaj generalnega sekretarja podalo še več kandidatov, med drugim tudi argentinska zunanja ministrica Susanna Malcorra in šef slovaške diplomacije Miroslav Lajčak.

Še vedno tudi po pisanju Politica ostajajo ugibanja, da bi lahko morebiti kandidirala Bolgarka Kristalina Georgieva, sicer podpredsednica Evropske komisije, pristojna za proračun, ki je priljubljena tako v Londonu in Bruslju kot Washingtonu.

Georgieva je sicer veljala za favoritko za naslednjega generalnega sekretarja ZN, a je Bolgarija za kandidatko imenovala generalno direktorico Unesca Irino Bokovo, ki pa se na zaslišanju ni najbolje odrezala, prav tako pa so se pojavili očitki o korupciji v Unescu.

Da bi se Georgieva lahko podala v tekmo, bi morala Bolgarija bodisi preklicati imenovanje Bokove bodisi bi morala katera druga država imenovati Georgievo, kar je dovoljeno, ugiba Politico.