Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Policija nima pojma, kako se je pri Baričeviču znašla kri tretje osebe

Deli na:

Generalni direktor policije Janko Goršek v oddaji Pogledi Slovenije ni znal pojasniti, kako se je hiši na Oražnovi po napadu bulmastifov znašla oseba, katere kri so zdaj izpostavili dokumenti tožilstva. Zakaj so sledove krvi našli šele skoraj leto dni po napadu, ni vedel razložiti nihče od gostov v oddaji.

Generalni direktor policije Janko Goršek v oddaji Pogledi Slovenije ni znal pojasniti, kako se je hiši na Oražnovi po napadu bulmastifov znašla oseba, katere kri so zdaj izpostavili dokumenti tožilstva. Zakaj so sledove krvi našli šele skoraj leto dni po napadu, ni vedel razložiti nihče od gostov v oddaji.

Gostje oddaje Pogledi Slovenije so se strinjali, da je uhajanje tajnih dokumentov in informacij v aferi Baričevič nedopustno. Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je napovedala, da bi se v primeru, če bi ugotovili, da so informacije uhajale iz državnega tožilstva, lahko ukrepalo zoper osebo, ki bi izdajala informacije.

Brezigarjeva je v oddaji na Televiziji Slovenija pojasnila, da je tožilstvo tisti specializiran oddelek, ki bo povedal, kakšni so rezultati preiskave, ki je januarja potekala v prvem nadstropju hiše na Oražnovi, ter če bo zoper kakšno osebo uveden kazenski postopek.

Pravosodni minister Aleš Zalar se je strinjal z Brezigarjevo, da je nedopustno, da v javnost uhajajo informacije, ki bi morale ostati tajne. Od tožilstva zato pričakuje, da bo storilo vse, da odkrije storilca. Zalarja je še zanimalo, ali se uhajanje informacij sploh preiskuje, Brezigarjeva pa je odgovorila, da je po njej znanih informacijah policija že začela s preiskovanjem.

Pravnik Rajko Pirnat je dejal, da je glavni problem afere Baričevič, da je javno izpostavljena. Tisto, kar ga pri tem najbolj moti, pa je, da gre za javni "odraz delovanja države, ki pa ni dober".

Generalni direktor policije Janko Goršek je poudaril, da še vedno stoji za ugotovitvami policije lanskega marca, da na podlagi zbranih obvestil in ugotovitev na kraju dogodka ni bilo tretje osebe. Policija do danes sicer ni bila seznanjena z ugotovitvami ogleda 31. januarja, ki ga je opravil specializiran oddelek na tožilstvu. Dodal je, da policija ni prikrivala nikakršnih bioloških sledi ter dejstev in sledov.

Vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana Branko Japelj je pojasnil, da so policisti in kriminalisti z ogledom hiše na Oražnovi začeli na kraju dejanja, ogled pa se je nato razširil v garažo ter na ulico, kamor so sledili madeži krvi. Nobena izmed sledi na kraju dogodka ni vodila v prvo nadstropje hiše, zato to tudi ni bilo pregledano.

Vodja skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala Blanka Žgajnar je ob tem opozorila, da je ogled kraja dejanja eno glavnih preiskovalnih dejanj ob začetku preiskave morebitnih kaznivih dejanj.

Notranja ministrica Katarina Kresal je dejala, da je bil omenjeni postopek eden tistih postopkov, ki "je bil najbolj pod drobnogledom javnosti". Policija je po njenih besedah sproti obveščala javnost, sicer pa po njenem mnenju ne obstaja noben znak, "da bi policija kaj delala narobe". Dejala je še, se "nikomur ni potrebno ničesar bati, dokler vsi ravnajo v skladu z zakonom".

Da je treba zaščititi javne uslužbence, ki vodijo upravne postopke, pa je poudaril predsednik SLS Radovan Žerjav. Če se bodo nanje izvajali pritiski, se "nam bodo takšni primeri še dogajali", je opozoril.