rok snežič, miha kordiš Svet24.si

FOTO: Rok Snežič v parlamentu z neustrezno masko...

nadija-bičkova, Kai Widdrington Svet24.si

Bo to Nadijo Bičkovo in njenega novega izbranca ...

Brad Pitt Svet24.si

To je nova izbranka Brada Pitta

janez jansa ek Reporter.si

Janševemu človeku je spodletelo in Janša ni ...

20210527-01061753 Necenzurirano

Operacija Sava: dokument, ki Počivalška & Co. ...

daniel-granja Njena.si

Ljubezen na vasi: Videz vara, poraščeni Daniel ...

porzingis Ekipa24.si

Brez USMILJENJA: Dončićev soigralec prejel kazen...

Svet

Policija nima pojma, kako se je pri Baričeviču znašla kri tretje osebe

Deli na:

Generalni direktor policije Janko Goršek v oddaji Pogledi Slovenije ni znal pojasniti, kako se je hiši na Oražnovi po napadu bulmastifov znašla oseba, katere kri so zdaj izpostavili dokumenti tožilstva. Zakaj so sledove krvi našli šele skoraj leto dni po napadu, ni vedel razložiti nihče od gostov v oddaji.

Generalni direktor policije Janko Goršek v oddaji Pogledi Slovenije ni znal pojasniti, kako se je hiši na Oražnovi po napadu bulmastifov znašla oseba, katere kri so zdaj izpostavili dokumenti tožilstva. Zakaj so sledove krvi našli šele skoraj leto dni po napadu, ni vedel razložiti nihče od gostov v oddaji.

Gostje oddaje Pogledi Slovenije so se strinjali, da je uhajanje tajnih dokumentov in informacij v aferi Baričevič nedopustno. Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je napovedala, da bi se v primeru, če bi ugotovili, da so informacije uhajale iz državnega tožilstva, lahko ukrepalo zoper osebo, ki bi izdajala informacije.

Brezigarjeva je v oddaji na Televiziji Slovenija pojasnila, da je tožilstvo tisti specializiran oddelek, ki bo povedal, kakšni so rezultati preiskave, ki je januarja potekala v prvem nadstropju hiše na Oražnovi, ter če bo zoper kakšno osebo uveden kazenski postopek.

Pravosodni minister Aleš Zalar se je strinjal z Brezigarjevo, da je nedopustno, da v javnost uhajajo informacije, ki bi morale ostati tajne. Od tožilstva zato pričakuje, da bo storilo vse, da odkrije storilca. Zalarja je še zanimalo, ali se uhajanje informacij sploh preiskuje, Brezigarjeva pa je odgovorila, da je po njej znanih informacijah policija že začela s preiskovanjem.

Pravnik Rajko Pirnat je dejal, da je glavni problem afere Baričevič, da je javno izpostavljena. Tisto, kar ga pri tem najbolj moti, pa je, da gre za javni "odraz delovanja države, ki pa ni dober".

Generalni direktor policije Janko Goršek je poudaril, da še vedno stoji za ugotovitvami policije lanskega marca, da na podlagi zbranih obvestil in ugotovitev na kraju dogodka ni bilo tretje osebe. Policija do danes sicer ni bila seznanjena z ugotovitvami ogleda 31. januarja, ki ga je opravil specializiran oddelek na tožilstvu. Dodal je, da policija ni prikrivala nikakršnih bioloških sledi ter dejstev in sledov.

Vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana Branko Japelj je pojasnil, da so policisti in kriminalisti z ogledom hiše na Oražnovi začeli na kraju dejanja, ogled pa se je nato razširil v garažo ter na ulico, kamor so sledili madeži krvi. Nobena izmed sledi na kraju dogodka ni vodila v prvo nadstropje hiše, zato to tudi ni bilo pregledano.

Vodja skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala Blanka Žgajnar je ob tem opozorila, da je ogled kraja dejanja eno glavnih preiskovalnih dejanj ob začetku preiskave morebitnih kaznivih dejanj.

Notranja ministrica Katarina Kresal je dejala, da je bil omenjeni postopek eden tistih postopkov, ki "je bil najbolj pod drobnogledom javnosti". Policija je po njenih besedah sproti obveščala javnost, sicer pa po njenem mnenju ne obstaja noben znak, "da bi policija kaj delala narobe". Dejala je še, se "nikomur ni potrebno ničesar bati, dokler vsi ravnajo v skladu z zakonom".

Da je treba zaščititi javne uslužbence, ki vodijo upravne postopke, pa je poudaril predsednik SLS Radovan Žerjav. Če se bodo nanje izvajali pritiski, se "nam bodo takšni primeri še dogajali", je opozoril.