Revija Reporter
Svet

Po zaslišanju Comeyja se v ZDA sprašujejo: Kaj se dogaja z McCainom?

STA

9. jun. 2017 6:00 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Newyorški konservativni časopis New York Post poroča o presenetljivem obnašanju senatorja iz Arizone Johna McCaina na zaslišanju nekdanjega direktorja FBI Jamesa Comeyja o ruski aferi.

Časopis navaja poplavo ugibanj na družbenem omrežju Twitter o zdravju 80-letnega republikanca, ki ga je med spraševanjem prekinil predsednik odbora Richard Burr.

McCain je spraševal o lanskoletni preiskavi elektronske pošte demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton in izrazil začudenje, da je Comey to preiskavo zaprl, ne more pa zapreti preiskave sedanje administracije Donalda Trumpa okrog vpletanja Rusije v ameriške volitve. Comey ga je debelo pogledal in razložil, da gre za dve različni preiskavi, Burr pa je hitro vskočil in dejal, da je čas za vprašanja senatorju McCainu potekel.

McCain ni ugovarjal, opazovalci pa so bili povsem presenečeni, saj je McCain znan kot kritik Trumpove vladavine, predvsem pa Rusije in je doslej večkrat opozarjal na resnost problema vpletanja Moskve v ameriške volitve. McCain ni član odbora za obveščevalne zadeve, vendar predseduje odboru za obrambo in senatna pravila so mu zaradi tega udeležbo dovolila.

"V primeru Clintonove si dejal, da ni dokazov za pregon, čeprav je bila lahkomiselna, obenem pa v primeru gospoda Comeyja praviš, da ni dovolj informacij za enak sklep," je McCain vprašal Comeyja in ga zamenjal s Trumpom. Comey je odgovoril, da je bila preiskava Clintonove pač sklenjena, preiskava ruske afere pa še traja.

"Tista preiskava je potekala, ta preiskava še traja, vendar si prišel do različnih sklepov," je dejal McCain nakar ga je Comey spet spomnil, da je preiskava Clintonove končana. "A preiskava Clintonove je končana?", je nato vprašal McCain in Comey je potrdil, da že 5. julija lani.

McCain je nato povsem zmedel dvorano z besedami, da je sicer vesel, da je preiskava Clintonove končana, čeprav imajo Američani veliko vprašanj glede na vlogo Rusije, ko je bila predsedniška kandidatka in bila vpletena v celotno zadevo, kjer so lažne novice igrale veliko vlogo.

Burr je neprijetnost prekinil, McCain pa se je kasneje odzval na svoje besede. "Glede na Twitter imam občutek, da so šla moja vprašanja malce mimo. Morda v prihodnje ne smem biti dolgo pokonci in gledati nočnih tekem," je sporočil in razložil, da je hotel izvedeti ali je predsednik Trump s svojim obnašanjem oviral preiskavo.

Glede na to, da je Comey v primeru Clintonove presegel svoja pooblastila in izrazil mnenje o dokazih, je McCain menda želel, da stori enako tudi glede Trumpa. "Še vedno verjamem, da je to vprašanje pomembno in ga bom posredoval Comeyju v pisni obliki," je sporočil. Comey je sicer večkrat odgovoril na podobna vprašanja z izjavo, da se mora o tem odločiti posebni tožilec Robert Mueller, ki vodi preiskavo ruske afere.