stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Po umiku Santoruma Romney skoraj gotovo republikanski izzivalec Obame

Deli na:

Nekdanji zvezni senator iz Pensilvanije, skrajni konservativec Rick Santorum, je sporočil svoj umik iz tekme za republikanskega predsedniškega kandidata. S tem je odprl pot Mittu Romneyju, da se bo lahko na novembrskih predsedniških volitvah v ZDA za položaj v Beli hiši spopadel s sedanjim demokratskim predsednikom Barackom Obamo.

Santorum je dolgo veljal za glavnega tekmeca bivšega guvernerja Massachusettsa Romneyja v boju za predsedniško nominacijo Republikanske stranke. Po porazu na primarnih volitvah v Wisconsinu in Marylandu ter prestolnici Washington minuli teden pa je postalo jasno, da je Romney vse bliže predsedniški nominaciji stranke in da se bo 6. novembra najverjetneje pomeril z Obamo.

Pred republikansko konvencijo konec avgusta je Romney po omenjenih primarnih volitvah zbral 646 republikanskih glasov podpore od potrebnih 1144, Santorum 272, nekdanji predsednik predstavniškega doma zveznega kongresa Newt Gingrich 135, zvezni kongresnik iz Teksasa Ron Paul pa 51.

"Čeprav se je zame predsedniška kampanja končala, ne bomo končali boja, da bi premagali Obamo," je danes dejal Santorum na novinarski konferenci v Gettysburgu v svoji domači Pensilvaniji, kjer bodo primarne volitve 24. aprila. Kot je dejal, je odločitev z družino sprejel minuli konec tedna, potem ko je bila njegova triletna hčerka Bella, ki ima redko genetsko bolezen, znova v bolnišnici.


Romenyju ni namenil nobenih besed. Izrazil mu ni niti podpore, poudaril je le, da je v kampanji sodeloval veliko dlje, kot je kdorkoli pričakoval. Je pa že prej dejal, da bi sprejel tudi podpredsedniško kandidaturo.

Santorum je v kampanjo vstopil kot popoln outsider, a je presenetil, ko ga je Romney na strankarskem zborovanju v Iowi 4. januarja letos premagal le za osem glasov. Nato je zmagal v nekaj zveznih državah.

Santorum se je pred objavo današnje odločitve, da se poslavlja od kampanje, z Romneyjem sicer pogovarjal, se je izvedelo iz republikanskih virov, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Romney je Santorumu po objavi odločitve že čestital za kampanjo in ga označil za "sposobnega in vrednega tekmeca".