Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Po množičnem posilstvu šolarke v Indoneziji smrtna kazen za spolno zlorabo otrok

Deli na:
Po množičnem posilstvu šolarke v Indoneziji smrtna kazen za spolno zlorabo otrok

Foto: Getty Images

Indonezija je za spolno zlorabo otrok uvedla niz ostrih ukrepov, tudi smrtno kazen in kemično kastracijo. Predsednik Joko Widodo je v sredo podpisal ustrezen dekret, ki je predvsem odgovor na jezo javnosti zaradi aprilskega množičnega posilstva šolarke, ki je za posledicami grozovitega dejanja umrla.

Dekret prinaša možnost smrtne kazni in kemične kastracije, pa tudi elektronske naprave za spremljanje storilcev po prestani zaporni kazni, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Smrtno kazen bo po novem mogoče izreči posiljevalcu otroka, ko bo ta zaradi dejanja umrl ali utrpel resne duševne oz. fizične poškodbe. Kemična kastracija pa je zagrožena za večkratne storilce spolnega nasilja nad otroki. Prejšnja zakonodaja je za posilstvo, tudi v primeru, ko je bila žrtev otrok, predvidevala največ 14 let zapora.

Nove ostre kazni so predvsem posledica razkačenosti indonezijske javnosti po smrti 14-letnice, ki je bila aprila na zahodu Sumatre žrtev množičnega posilstva pijanih moških in fantov, njeno golo in zvezano truplo pa so šele po nekaj dneh našli v gozdu.

Primer deklice je v Indoneziji sprožil burne razprave o spolnem nasilju, zatem pa je na plan prišlo še več primerov spolnih napadov, zaradi česar je narasel pritisk na vlado, naj ukrepa.

Indonezijska javnost, ki že sicer v večini podpira smrtno kazen, je nove ukrepe pozdravila, aktivisti za človekove pravice pa so na drugi strani kritični, ker da storilcev kljub ostrosti ne bodo odvračali od spolnih napadov.

Indonezija je sicer zaradi smrtne kazni tarča kritik tujine, predvsem po lanski usmrtitvi sedmih tujcev, ki so bili obsojeni zaradi mamil.