Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Po krvavi noči Ukrajini grozijo sankcije; Janukovič privolil v premirje

Deli na:
Po krvavi noči Ukrajini grozijo sankcije; Janukovič privolil v premirje

Foto: Reuters

Opozicijska voditelja Vitalij Kličko in Arsenij Jasenjuk sta, po poročanju tiskovne agencije dpa sporočila, da sta se z ukrajinskim predsednikom Viktorjem Janukovičem dogovorila o prekinitvi nasilja in načrt zavzetja kijevskega trga Majdan s strani vladnih varnostnih sil je bil preklican.

Janukovič in Jasenjuk sta se z Janukovičem srečala po hudem nasilju, ki je izbruhnilo v torek, ko so policijske sile v torek skušale nasilno pregnati protestnike s Trga neodvisnosti oziroma Majdan.

Protestniki so na napad odgovorili z molotovkami in kamenjem, spopadi pa so do četrtka zvečer zahtevali 26 življenj. Policijska akcija ni uspela in protestniki so med boji zavzeli tudi poslopje centralne pošte.

Janukovič je v sredo zamenjal vodstvo vojske, vlada pa je na območju cele države razglasila protiteroristične operacije, ker naj bi protestniki prišli do večjih količin orožja.


Z zahoda so medtem prišle obsodbe na račun Janukoviča in Evropska unija grozi s sankcijami. S posledicami je zagrozil tudi ameriški predsednik Barack Obama, na protestih pa so ljudje Janukoviču grozili, da bo končal kot nekdanji diktator Libije Moamar Gadafi.

v sredo zvečer je potem le prišlo do pogajanj med predstavniki opozicije, protestnikov in Janukovičem, ki je privolil v premirje in zagotovil, da se policijska akcija ne bo nadaljevala dokler trajajo pogajanja. Okrog Trga neodvisnosti pa gorijo barikade, ki preprečujejo policiji dostop.

Pogajanja se bodo nadaljevala danes, ko v Kijev prihaja delegacija zunanjih ministrov Francije, Poljske in Nemčije. Janukovič je današnji dan razglasil za dan žalovanja za umrlimi med spopadi. Poleg 26 mrtvih je bilo v spopadih tudi najmanj 425 ranjenih.

Protesti proti Janukoviču so se začeli lani novembra, ko je njegova vlada odstopila od sklenitve sporazuma z EU in v zameno sprejela 15 milijard dolarjev pomoči od Rusije. Položaj je izjemno nevaren, saj je Ukrajina razdeljena. Vzhodni del države je za Janukoviča in tesnejše vezi z Rusijo, zahodni del države pa si želi bližje k EU.