Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Peticija za nov referendum o Brexitu je goljufija

Deli na:
Peticija za nov referendum o Brexitu je goljufija

Foto: iStock

Peticija za ponovitev referenduma je očitno goljufija. Levičarski britanski BBC, ki je Britance še spodbujal, naj zahtevajo ponovitev glasovanja o izstopu Velike Britanije iz EU (Brexit), je osramočen. Poleg tega, da so se nekateri večkrat podpisali, so podpisi prihajali iz Severne Koreje, Rusije, ZDA, Vatikana in afriških držav. V spodnjem domu britanskega parlamenta so že začeli s preiskavo, poroča angleški Express.

Peticija, ki naj bi jo podpisalo že krepko prek tri milijone ljudi, je bila najhitreje rastoča peticija v zgodovini. V nekem trenutku je prihajalo prek 10.000 podpisov na minuto. Ko so preiskovalni novinarji začeli raziskovati, saj je skoraj nemogoče, da bi število podpisov tako hitro naraščalo, so prišli do osupljivih ugotovitev.

Pod peticijo bi morali biti podpisani samo Britanci, toda novinarji so ugotovili ne samo, da so bili nekateri večkrat podpisani, ampak da so podpisi prihajali iz celega sveta. Tako so denimo do zdaj našteli 42.262 podpisov iz Vatikana, 24.868 podpisov iz Severne Koreje, 13.096 iz Avstralije, 3.976 iz Nove Zelandije in 12.029 podpisov iz ZDA. A to še ni vse. Podpisi so prihajali tudi iz Rusije in Kitajske, pa iz Sirije in Iraka ter številnih afriških držav. Nedvomno sicer je, da so nekateri podpisi pristni, toda ponarejeni podpisi gredo v sto tisoče.

Odbor za peticije pri spodnjem domu britanskega parlamenta (House of Commons) je že začel s preiskavo goljufije, ki »spodkopava parlamentarno demokracijo«, je dejala predsednica odbora Helen Jones. Zadeva sploh ni nedolžna, saj so pri goljufiji pomagali levičarski aktivisti in s spodbujanjem podpisovanja tudi BBC. Novinarji Expressa so ugotovili, da so aktivisti po družbenem omrežju Twitter ponujali naslove, s katerimi naj se podpišejo pod peticijo. Do zdaj se je pod peticijo podpisalo iz več kot 200 držav po svetu.

Do zdaj so uradno odkrili 77.000 ponarejenih podpisov, ki so jih že odstranili s spleta. Koliko je še takih, nihče ne ve. Bojijo se, da bo šla številka v sto tisoče, saj so se nekateri podpisali večkrat. To so ugotovili preiskovalni novinarji Expressa, saj so sami poskusili, da se večkrat podpišejo, kar jim je uspelo.