profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papežev vroč obisk na Portugalskem

Deli na:

Papež Benedikt XVI. bo v torek začel štiridnevni obisk na Portugalskem, kjer bo obiskal Lizbono, Porto in znano romarsko središče Fatima. 83-letni vrhovni poglavar Cerkve želi nagovoriti ne le vernike, temveč vse prebivalce države, ki jo pesti huda gospodarska kriza. Po napovedih naj bi papež med obiskom govoril tudi o "temah sodobne družbe".

Papež Benedikt XVI. bo v torek začel štiridnevni obisk na Portugalskem, kjer bo obiskal Lizbono, Porto in znano romarsko središče Fatima. 83-letni vrhovni poglavar Cerkve želi nagovoriti ne le vernike, temveč vse prebivalce države, ki jo pesti huda gospodarska kriza. Po napovedih naj bi papež med obiskom govoril tudi o "temah sodobne družbe".

S pedofilskimi škandali, ki pretresajo Katoliško cerkev več državah, je bilo Portugalski doslej prizaneseno. Benedikt XVI. se tako lahko na 15. potovanju v tujino v svojem pontifikatu posveti drugim problemom v Cerkvi in svetu.

Vrh portugalske Katoliške cerkve pričakuje, da bo papež med obiskom v najzahodnejši evropski državi, ki ga bo končal v petek, poslal močan signal sloge, solidarnosti in skupnosti. Ne bi čudilo niti, če bi jasno omenil problem finančne krize; najrevnejša zahodnoevropska država ima rekordno 10,5-odstotno brezposelnost, revščina in lakota se poglabljata.

Sicer pa so cerkve na Portugalskem vedno bolj prazne. V nekaj letih je delež katoličanov v državi padel znatno pod 90 odstotkov, medtem ko katoliško vero prakticira le še okoli dva milijona od skupno 10,6 milijona Portugalcev. Upada tudi število cerkvenih porok.

Španski strokovnjak za zgodovino Cerkve je za nemško tiskovno agencijo dpa izrazil prepričanje, da bo papež zato priskočil na pomoč pri reševanju Cerkve. "Je prepričan Evropejec in kot tak meni, da je treba v klasično katoliških državah, kakršna je Portugalska, znova zanetiti plamen vere," je pojasnil za španski časnik Diario de Noticias.

Razlog in vrhunec papeževega obiska na Portugalskem je sicer romarsko središče v Fatimi 120 kilometrov severno od prestolnice Lizbona. Benedikt XVI. bo tako kot že njegov predhodnik Janez Pavel II. Fatimo obiskal ob obletnici prikazovanja Marije trem portugalskim pastirjem.

V znano romarsko središče papež Ratzinger prihaja deset let po tem, ko je Janez Pavel II. dva od treh pastirjev, ki se jim je Marija prikazala med 13. majem in 13. oktobrom 1917, razglasil za blažena.

Po napovedih naj bi se papež na Portugalskem tudi dotaknil pomembnih "tem sodobne družbe". Med drugim naj bi znova potrdil stališče Cerkve, da zakon lahko obstaja le med moškim in žensko ter da bi morali življenje spoštovati že od spočetja dalje.

Kot je za dpa pojasnila sociologinja Vera Duarte s katoliške univerze v Portu, imajo Portugalci občutek, da jih je Cerkev pustila na cedilu glede pomembnih vprašanj, kot so kontracepcija, splav, evtanazija ali poroke istospolnih partnerjev.

Kljub ostremu nasprotovanju škofov so se Portugalci leta 2007 na referendumu zavzeli za ohlapnejši zakon glede splava. Februarja pa je portugalski parlament potrdil zakon o legalizaciji porok istospolnih partnerjev. Cerkev se je na to zelo ostro odzvala in si neuspešno prizadevala za razpis referenduma o tem vprašanju. Portugalski predsednik Anibal Cavaco Silva sicer razmišlja, da bi po papeževem obisku vložil veto na zakon.

Številni Portugalci se obiska papeža veselijo. V Lizboni naj bi ga v sredo pozdravilo okoli 300.000 vernikov, v Fatimi od 300.000 do 500.000, v Portu pa v petek kakih 200.000. Cerkev skuša ob obisku med drugim pokazati, da gre v korak s časom in nagovarja mlade preko socialnih mrež, kot sta Facebook in Twitter.

Več organizacij pa je ob obisku Benedikta XVI. napovedalo proteste. Takoj po mašah, ki jih bo vodil papež, naj bi v Lizboni in Portu več sto aktivistov razdelilo okoli 28.000 kondomov, ki jim sicer katoliška cerkev nasprotuje. Na Facebooku pa se vrstijo pozivi Portugalcem, naj izobesijo črne zastave v protest proti papežu, ki je "spodbujal prikrivanje spolnih zločinov v Cerkvi".

Tudi zaradi napovedanih protestov, predvsem pa zaradi napada, ki se je leta 1982 na Portugalskem zgodil ob obisku papeža Janeza Pavla II., bodo ob obisku Benedikta XVI. v državi veljali močno poostreni varnostni ukrepi, kakršnih tam ne pomnijo.

Ob cestah, po katerih se bo peljal Benedikt XVI., bodo odstranili vse, kar bi lahko predstavljalo nevarnost - od parkiranih vozil do smetnjakov. Promet na teh cestah bo v času, ko se bo po njih peljal papež, prepovedan.

Za varnost bo skrbelo okoli 8000 pripadnikov varnostnih sil, svetega očeta pa bodo varovali tudi z vojaškimi letali, helikopterji, fregato in protiraketnim ščitom. Med mašami bodo vse budno nadzorovali z varnostnimi kamerami. Na mejah Portugalske, ki je sicer v schengenskem območju, pa bodo med papeževim obiskom začasno znova uvedli nadzor.

Nekateri se bojijo, da bi obisk Benedikta XVI. preprečil oblak vulkanskega pepela z Islandije, ki zadnje povzroča motnje v letalskem prometu v jugozahodni Evropi. V Vatikanu sicer zatrjujejo, da obiska ne bodo preložili ali odpovedali.