nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papežev blagoslov ob veliki noči sporočilo miru

Deli na:
Papežev blagoslov ob veliki noči sporočilo miru

Foto: Reuters

Papež Frančišek je danes v Vatikanu ob veliki noči podelil tradicionalni blagoslov mestu in svetu Urbi et Orbi, v katerem je molil za mir po svetu in nov duh sprave. Med drugim je molil za politično rešitev v Siriji, za spravo na Korejskem polotoku ter za otroške talce, ki jih zadržujejo skrajneži v Nigeriji.

Papež je v blagoslovu omenil tudi konflikte v Maliju, Srednjeafriški republiki, na vzhodu Demokratične republike Kongo in v Nigeriji. Kot je dejal, svetovni mir ogroža predvsem egoizem, ki ga spodbujajo trgovanje z mamili in ljudmi ter "nepravično izkoriščanje naravnih virov", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trgovino z ljudmi je označil za najbolj razširjeno obliko suženjstva v 21. stoletju. Jezusa pa je prosil, naj spremeni vojno v mir in maščevanje v odpuščanje.

Frančišek se je v blagoslovu spomnil tudi Izraelcev in Palestincev, ki da se "trudijo najti pot do sporazuma", Iraka, molil pa je "predvsem za Sirijo, njene prebivalce, ki trpijo zaradi nemirov, in številne begunce, ki čakajo na pomoč in tolažbo". Koliko krvi in trpljenja bo potrebno, preden se bo v Siriji našla politična rešitev za krizo, se je vprašal.

Papež je spomnil tudi na Jezusovo vstajenje, ki pomeni, da "je ljubezen Boga močnejša od zla in smrti. Pomeni, da lahko ljubezen Boga spremeni naše življenje in omogoči, da puščavski deli našega srca vzcvetijo," je dejal papež, ki je opomnil, da pa mora človek predvsem prečkati puščavo v sebi.

"Kristus je vstal! Želim, da to sporočilo doseže vsako hišo in družino, predvsem pa tiste, ki najbolj trpijo, in tiste v bolnišnicah in zaporih," je dejal papež z balkona bazilike svetega Petra. "Jezus, ki je vstal od mrtvih, prinaša tolažbo žrtvam naravnih katastrof in nas spreminja v odgovorne varuhe stvarstva," je poudaril papež.

Frančišek se je sicer odrekel dolgoletni tradiciji in kratkih velikonočnih pozdravov ni izrekel v več deset jezikih, ko je bil doslej običaj, temveč je vesele velikonočne praznike vernikom zaželel le v italijanščini.

Pred blagoslovom je Frančišek vodil osrednjo velikonočno mašo, ki jo je po navedbah Vatikana na trgu sv. Petra spremljalo približno 250.000 ljudi. Po maši je papež obkrožil trg v papamobilu, da bi pozdravil vernike.