Simona Weiss Odkrito.si

To so bile zadnje besede Simone Weiss

barron, melania trump Svet24.si

FOTO: O Barronu od avgusta ni bilo ne duha ne ...

oko Petisvet.si

Jasnovidka Selena: povem vse, razen ...

detektiv Svet24.si

Župan z detektivom nad zaposlenega

Otok Severni Sentinel Svet24.si

Obiskal domorodce na samotnem otoku, pričakali so...

Priyanka Chopra, nick jonas Najstnica.si

Nick Jonas o bitki z boleznijo

svet Njena.si

Takšno je danes življenje 50-letne Mateje Svet

Svet

Papež s kardinali iz ZDA o škandalih s spolnimi zlorabami

Deli na:
Papež s kardinali iz ZDA o škandalih s spolnimi zlorabami

Foto: Vatican Media - Papež Frančišek z ameriškimi kardinali.

Papež Frančišek se je včeraj v Vatikanu sestal z ameriškimi cerkvenimi voditelji, s katerimi je razpravljal o spolnih zlorabah otrok v cerkvenih ustanovah, ki v zadnjem času pretresajo ameriško Cerkev.

Srečanja sta se med drugim udeležila predsednik ameriške škofovske konference, kardinal Daniel DiNardo in kardinal Sean O'Malley iz Bostona, ki papežu svetuje pri soočanju s spolnimi zlorabami. Vatikan je sicer objavil zgolj dve fotografiji srečanja, ne pa izjave za javnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriško Cerkev je avgusta pretresla objava seznama z okoli 300 duhovniki iz zvezne države Pensilvanija, ki naj bi zlorabili več kot tisoč otrok. Katoliška cerkev v Pensilvaniji naj bi to desetletja sistematično prikrivala.

Nekdanji vatikanski veleposlanik v ZDA, nadškof Carlo Maria Vigano je medtem papeža pozval k odstopu, češ da je ignoriral obtožbe glede ameriškega kardinala Theodora McCarricka, ki mu očitajo zlorabe mladoletnikov in duhovniških pripravnikov. McCarrick je julija odstopil. Frančišek se na pismo še ni odzval, so pa v ponedeljek sporočili, da pripravljajo odgovor.


DiNardo se je konec avgusta zavzel za "hitro in temeljito preiskavo", zakaj so "bile hude moralne napake brata škofa (McCarricka) tako dolgo tolerirane".

V torek so sicer v DiNardovi nadškofiji Galveston-Houston aretirali duhovnika zaradi spolnega nadlegovanja srednješolca med letoma 1998 in 2001. Obtožujejo pa ga tudi spolne zlorabe 16-letnega dekleta leta 2001, je nadškofija zapisala v izjavi.

Včeraj pa je papež sprejel še odstop baltimorskega škofa Michaela Brainsfielda in odredil temeljito preiskavo obtožb, da je škof spolno nadlegoval odrasle, so sporočili iz njegove škofije. Njegov bratranec, generalni sekretar ameriške škofovske konference Brian Brainsfield se je sicer udeležil včerajšnjega srečanja v Vatikanu.

Podpora javnosti argentinskemu papežu je v zadnjem času v ZDA strmo padla. Podpira ga 48 odstotkov Američanov, medtem ko ga med katoliškimi verniki v ZDA podpira 63 odstotkov. Še pred letom in pol je ta delež znašal 83 odstotkov.