Huda Kattan 3 Odkrito.si

Zelo huda podjetnica

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za petek, 19. julija

piknik Petisvet.si

ZA VSAK ASTROLOŠKI ZNAK JE IDEALEN PIKNIK ...

jedrska elektrarna krško, nek Svet24.si

»Ob vsem strahu pred jedrskimi elektrarnami me ...

Zbiranje zamaškov Ignac Fabjanič Svet24.si

Habjanič našel rešitev za dobrodelne zamaške

Damjan Murko Njena.si

Damjan Murko redko spi doma

hafnerji Njena.si

Hafnerji še niso spoznali male Tine

Svet

Papež s kardinali iz ZDA o škandalih s spolnimi zlorabami

Deli na:
Papež s kardinali iz ZDA o škandalih s spolnimi zlorabami

Foto: Vatican Media - Papež Frančišek z ameriškimi kardinali.

Papež Frančišek se je včeraj v Vatikanu sestal z ameriškimi cerkvenimi voditelji, s katerimi je razpravljal o spolnih zlorabah otrok v cerkvenih ustanovah, ki v zadnjem času pretresajo ameriško Cerkev.

Srečanja sta se med drugim udeležila predsednik ameriške škofovske konference, kardinal Daniel DiNardo in kardinal Sean O'Malley iz Bostona, ki papežu svetuje pri soočanju s spolnimi zlorabami. Vatikan je sicer objavil zgolj dve fotografiji srečanja, ne pa izjave za javnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriško Cerkev je avgusta pretresla objava seznama z okoli 300 duhovniki iz zvezne države Pensilvanija, ki naj bi zlorabili več kot tisoč otrok. Katoliška cerkev v Pensilvaniji naj bi to desetletja sistematično prikrivala.

Nekdanji vatikanski veleposlanik v ZDA, nadškof Carlo Maria Vigano je medtem papeža pozval k odstopu, češ da je ignoriral obtožbe glede ameriškega kardinala Theodora McCarricka, ki mu očitajo zlorabe mladoletnikov in duhovniških pripravnikov. McCarrick je julija odstopil. Frančišek se na pismo še ni odzval, so pa v ponedeljek sporočili, da pripravljajo odgovor.


DiNardo se je konec avgusta zavzel za "hitro in temeljito preiskavo", zakaj so "bile hude moralne napake brata škofa (McCarricka) tako dolgo tolerirane".

V torek so sicer v DiNardovi nadškofiji Galveston-Houston aretirali duhovnika zaradi spolnega nadlegovanja srednješolca med letoma 1998 in 2001. Obtožujejo pa ga tudi spolne zlorabe 16-letnega dekleta leta 2001, je nadškofija zapisala v izjavi.

Včeraj pa je papež sprejel še odstop baltimorskega škofa Michaela Brainsfielda in odredil temeljito preiskavo obtožb, da je škof spolno nadlegoval odrasle, so sporočili iz njegove škofije. Njegov bratranec, generalni sekretar ameriške škofovske konference Brian Brainsfield se je sicer udeležil včerajšnjega srečanja v Vatikanu.

Podpora javnosti argentinskemu papežu je v zadnjem času v ZDA strmo padla. Podpira ga 48 odstotkov Američanov, medtem ko ga med katoliškimi verniki v ZDA podpira 63 odstotkov. Še pred letom in pol je ta delež znašal 83 odstotkov.

Loading...