testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

andrej-hofer 1 Njena.si

Razočaranje za gledalce: Andrej Hofer ne bo ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež posvetil Sagrado Familio

Deli na:

Papež Benedikt XVI. je danes v Barceloni posvetil katedralo Sagrada Familia slovitega katalonskega arhitekta Antonija Gaudija. Papeža je na ulicah katalonske prestolnice drugi dan njegovega obiska v Španiji pozdravila navdušena množica ljudi. Ob njegovem obisku v Barceloni pa so potekali tudi protesti istospolno usmerjenih.

Papež Benedikt XVI. je danes v Barceloni posvetil katedralo Sagrada Familia slovitega katalonskega arhitekta Antonija Gaudija. Papeža je na ulicah katalonske prestolnice drugi dan njegovega obiska v Španiji pozdravila navdušena množica ljudi. Ob njegovem obisku v Barceloni pa so potekali tudi protesti istospolno usmerjenih.

83-letni Benedikt XVI. je v okviru ceremonije ob spremljavi orgel in petja, ki je zadonelo iz 800 grl treh cerkvenih zborov, poškropil z vodo oltar cerkve. Pred posvetitvijo znamenite cerkve, ki je s tem postala bazilika, je v njej potekala sveta maša, ki ji je prisostvovalo kakih 6500 gostov, med njimi več sto duhovnikov in škofov. Posvetitev Gaudijeve cerkve predstavlja vrhunec papeževega dvodnevnega obiska v Španiji.

Papež je v pridigi zagovarjal heteroseksualno družino in zakonsko zvezo ter bil kritičen od splava. Velikodušna in trdna ljubezen med moškim in žensko je temelj človekovega življenja, je dejal sveti oče. Cerkev tudi nasprotuje vsakršni zavrnitvi človeškega življenja, ki je sveto od trenutka spočetja. Državo je pozval, naj zaščiti družino, s čimer se je obregnil ob vlado premiera Joseja Luisa Zapatera, ki je v zadnjih letih sprejela vrsto zakonov, med drugim tudi zakon o splavu, ki tega dovoljuje do 14. tedna nosečnosti, omogočili pa so tudi poroke istospolnih partnerjev in olajšali postopek ločitve.

Katedralo Antonija Gaudija je Benedikt XVI. označil za "prekrasno sintezo tehnike, umetnosti in vere". Gaudi je po papeževih besedah z njo uresničil to, kar danes sodi k najpomembnejšim nalogam, to je premostitvi razkola med človeško in krščansko zavestjo.

Predtem je papeža na ulicah Barcelone na poti proti znameniti katedrali velika množica navdušenih vernikov pozdravila z zastavami Vatikana, Španije in Katalonije. Okoli dvesto gejev in lezbijk pa je Svetega očeta pozdravilo z množičnim poljubljanjem v znak protesta. Istospolno usmerjeni moški in ženske so se za pet minut združili v poljubih, nato pa proti papežu v njegovem papamobilu vzklikali "izgini" in "pedofil", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je povedal eden od protestnikov, so se zbrali zato, da protestirajo proti papeževemu obisku in pozovejo k spremembi mišljenja katoliške cerkve, ki še vedno nasprotuje pravici do drugačne ljubezni.

Pred današnjo posvetitvijo Sagrade Familie je sveti oče na zasebnem srečanju sprejel španski kraljevi par Juana Carlosa in Sophio. Popoldne je predviden še obisk socialne katoliške ustanove v Barceloni. Španski premier Jose Luis Rodriguez Zapatero naj bi se s papežem na kratko srečal nocoj tik pred njegovo vrnitvijo v Rim, še poroča dpa.

V soboto je sveti oče obiskal znamenito romarsko središče Santiago de Compostela na severozahodu Španije, kjer je pred katedralo ob navzočnosti tisočev vernikov tudi daroval mašo.