franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež na Filipinih sredi viharja maševal pred milijoni ljudi

Deli na:

Papež Frančišek je danes na Filipinih maševal pred okoli šest milijonov vernikov, ki so se kljub močnemu dežju in vetru zbrali v parku Rizal v Manili. Papež je na prizorišče prišel v papamobilu, na sebi pa je imel prosojno rumeno pelerino. Podobne so razdelili tudi zbranim vernikom, poročajo tuje tiskovne agencije.

Papamobil, v katerem se je Frančišek pripeljal na prizorišče, je bil danes urejen po vzoru značilnih filipinskih minibusov, imenovanih jeepney. Ob prihodu v park ga je pozdravila navdušena množica. Na poti do odra, kjer je nato vodil mašo, se je papež večkrat ustavil, pozdravljal vernike in poljubljal otroke. Verniki so v zrak dvigovali rožne vence.

Po podatkih mestnih oblasti se je v parku in okolici zbralo okoli šest milijonov vernikov, ki jih slabo vreme ni ustavilo, da se ne bi udeležili najpomembnejše maše v državi po letu 1995, ko je državo obiskal papež Janez Pavel II.

Papež je v pridigi svet pozval, naj se "nauči, kako jokati" zaradi stiske revnih, lačnih, brezdomcev in zlorabljenih otrok. Filipince je ob tem pozval, naj se odpovejo "družbenim strukturam, ki ohranjajo revščino, nevednost in korupcijo".

Kritično pa se je obregnil ob poskuse filipinske vlade, da nadzira rast prebivalstva. Papež je poudaril, da je družina tarča zahrbtnih napadov in programov, ki "nasprotujejo vsemu, kar imamo za resnično in sveto". Pri maši je bil sicer tudi filipinski predsednik Benigno Aquino, s katerim se je papež srečal v petek.

S to mašo papež zaključuje petdnevni obisk na Filipinih, najbolj katoliški med azijskimi državami. Namen njegove poti je sicer predvsem ohrabritev katolištva v Aziji.

Pred današnjo mašo se je na katoliški univerzi v Manili srečal tudi z okoli 200.000 mladimi. Ob tem se je sestal z nekaterimi nekdanjimi uličnimi otroki. 12-letna deklica, ki jo je ulice rešila katoliška dobrodelna organizacija, ga je skozi solze vprašala, zakaj Bog dovoli, da se slabe stvari, kot so nasilje, odvisnost in prostitucije, zgodijo nedolžnim otrokom.

Papež jo je objel in dejal, da je deklica kot edina postavila vprašanja, na katerega ni odgovora. "Zakaj otroci trpijo? Vsakega od vas pozivam, da se vprašate, ali ste se naučili jokati, če vidite lačnega otroka, otroka na ulicah, ki uporablja droge, otroka brez doma, zapuščenega otroka, zlorabljenega otroka," je dejal papež. Po ocenah Združenih narodov je na Filipinih sicer okoli 1,2 milijona uličnih otrok.

Frančišek je tretji papež na obisku v 100-milijonskih Filipinih, kjer je več 80 odstotkov prebivalstva katoličanov, medtem ko jih je v celotni Aziji le okoli 3 odstotke. Leta 1995 se je maše v Manili, ki jo je daroval papež Janez Pavel II., po ocenah udeležilo okoli štiri milijone ljudi. To je bila doslej največja množica, zbrana ob kakem papeškem dogodku. Frančišek je danes maševal v istem parku.