Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež kritičen do duhovnikov, ki nočejo celibata

Deli na:

Papež Benedikt XVI. je danes kritiziral duhovnike, ki se zavzemajo za odpravo celibata in za to, da bi lahko duhovnice postale tudi ženske. Dejal je, da so duhovniki, ki dvomijo o celibatu in posvetitvi žensk, sebični in neubogljivi.

Med mašo v baziliki svetega Petra v Vatikanu na veliki četrtek, ko duhovniki obnovijo zaobljube, ki so jih dali ob posvetitvi, je bil papež nenavadno kritičen, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Nedavno je skupina duhovnikov v eni od evropskih držav pozvala k nepokorščini, pri čemer je podala konkretne primere, kako to narediti," je dejal Benedikt XVI.

Gre t.i. pobudo Pfaffer v Avstriji, ki je že leta 2006 pozvala k odpravi celibata in uvedbi duhovnic. Lani junija pa je skupina sporočila, da nimajo druge izbire, kot da "sledijo svojemu prepričanju in ravnajo neodvisno", saj jih v Vatikanu ne želijo slišati.


V pobudi sodeluje kakih 300 duhovnikov iz Avstrije in drugih evropskih držav.

Papež je danes v pridigi dejal, da skušajo uporniki "obupano doseči spremembe v Cerkvi v skladu s svojimi zamislimi", pri čemer pa ne upoštevajo širših posledic za vero. "Je nepokorščina način prenove Cerkve?" se je vprašal.

Benedikt XVI. je duhovnike opozoril, da niso le navadni uradniki Cerkve. "Verniki ne smejo nikoli imeti občutka, da le opravljamo svoje delo, izven delovnega časa pa pripadamo samo sebi. Duhovnik nikoli ne pripada samo sebi," je poudaril.

Papež se v pridigi na veliki četrtek pogosto neposredno obrne na duhovnike. Tako je na primer leta 2002 Janez Pavel II. spregovoril o spolnih zlorabah, ki so jih zagrešili duhovniki v ZDA, Benedikt XVI. pa je leta 2006 prebral pismo, ki ga je napisal duhovnik, ki so ga v Turčiji ubili med molitvijo.