cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež: Katoliški javni uslužbenci morajo imeti pravico ugovora vesti pri registraciji istospolne zveze

Deli na:
Papež: Katoliški javni uslužbenci morajo imeti pravico ugovora vesti pri registraciji istospolne zveze

Foto: Getty Images

Papež Frančišek je danes dejal, da bi morali imeti katoliški javni uslužbenci pravico, da zavrnejo registracijo istospolnih partnerstev ali sklenitev zakonske zveze istospolnih partnerjev. To je prvi javni odziv papeža, potem ko so v Italiji prejšnji teden zakonsko dovolili registracijo istospolne zveze, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Ko je zakon sprejet, mora država spoštovati ugovor vesti. Ugovor vesti mora biti omogočen glede vseh zakonitih pristojnosti, ker je to človekova pravica," je v pogovoru za francoski katoliški časnik Le Croix dejal papež.

Papeževa stališča glede istospolnih partnerstev so bila doslej po navedbah dpa mešana. Leta 2013 je izrekel sloviti stavek, "kdo sem jaz, da bi sodil" istospolno usmerjene. Zavrnil je tudi, da bi javno podprl kampanjo proti italijanski zakonodaji o registraciji istospolnih zvez. Večkrat je na drugi strani poudaril, da so za katoliško cerkev prave družine samo tiste, ki jih sestavljajo heteroseksualni.

Italijanska poslanska zbornica je minuli teden po treh letih javne razprave sprejela zakonodaja o istospolnih partnerstvih. Senat, zgornji dom italijanskega parlamenta, je omenjeno zakonodajo sprejel februarja letos.

Italijanski škofi so bili ob sprejetju zakonodaje kritični. Predsednik Italijanske škofovske konference, kardinal Angelo Bagnasco je med drugim dejal, da je "nerazumljivo, zakaj je bilo toliko poudarka in energije namenjenih zadevi, ki ni nujna".