sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

nkbm_bobo Reporter.si

Poraz NKBM: z diletantsko tožbo hotela ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež Frančišek je Fidelu Castru podaril knjigo s Kube izgnanega jezuitskega učitelja

Deli na:
Papež Frančišek je Fidelu Castru podaril knjigo s Kube izgnanega jezuitskega učitelja

Foto: Reuters

Papež Frančišek se je v nedeljo v Havani srečal z nekdanjim predsednikom Kube Fidelom Castrom in mu izročil pomenljivo darilo - knjigo pridig svojega nekdanjega učitelja na jezuitski srednji šoli Amanda Llorenteja, ki ga je revolucionarni voditelj skupaj z drugimi tujimi duhovniki leta 1959 izgnal iz države.

Vatikan je sporočil, da sta se papež in Castro srečala v rezidenci 89-letnega upokojenega revolucionarja, oblečenega v adidasovo trenirko, in se pogovarjala kakih 40 minut. Fotografiral ju je uradni fotograf, sicer sin nekdanjega predsednika Alex Castro. Pogovarjala sta se o ključnih svetovnih temah, vključno s podnebnimi spremembami in globalnim ekonomskim sistemom.

Srečanje med človekom, ki je polovico 20. stoletja vodil Kubo in imel velik vpliv na Latinsko Ameriko, ter prvim papežem iz Latinske Amerike je bilo že samo po sebi nabito s simbolizmom, Frančišku pa ga je uspelo nadgraditi še z darilom.

Poleg knjige pridig je dal Castru še tonske posnetke španskega jezuita Llorenteja, ki je umrl leta 2010 v Miamiju. Castro je dobil poleg tega dve knjigi in papeški encikliki, v zameno pa je Frančišku prav tako zelo simbolično podaril knjigo svojih razmišljanj o religiji, ki jo je napisal skupaj z brazilskim duhovnikom Freijem Bettom.

Po srečanju s Fidelom se je Frančišek srečal še s 84-letnim predsednikom Kube Raulom Castrom, ki mu je podaril leseni kip križanega Kristusa in podobo kubanske zavetnice Dobrodelne Marije device El Cobre.

Na večerne molitve v katedrali San Cristobal v Havani je Vatikan povabil tudi dve disidentki, vendar ju ni bilo in Vatikan uradno ni pojasnil razloga. Marta Beatriz Roque in Miriam Leiva sta medtem povedali, da so ju pred katedralo aretirali in na kratko pridržali.

Papež je na večerni molitvi sicer govoril o vrlinah revščine in dejal, da je mati cerkev revna, ker jo bog hoče revno, kot je hotel, da je bila revna devica Marija. Srečal se je tudi z mladimi Kubanci.

Frančišek je kot tretji papež v zgodovini na Kubo prispel v soboto, v nedeljo zjutraj pa je imel najprej mašo na Trgu republike v Havani, kjer je Kubancem položil na dušo, naj služijo in pomagajo drug drugemu ne zaradi ideologije, ampak ker je tako prav.

Pričakala ga je množica 800.000 navdušenih vernikov in nevernikov. Bilo je tudi nekaj protestnikov, ki pa so jih varnostne sile hitro odstranile. Več kot 20 pripadnic gibanja Dame v belem, gre za soproge nekdanjih političnih zapornikov, zaradi policije niti ni moglo priti na Trg republike.

Frančišek je na Kubo prispel, potem ko je uspešno posredoval v pogajanjih med vladama ZDA in Kube za normalizacijo odnosov, ob koncu maše v Havani pa je poskusil še z javnim pozivom vladi Kolumbije in tamkajšnjim upornikom, ki se že dve leti prav v Havani pogajajo o premirju. Prosil jih je, naj vendarle končajo najdlje trajajoči konflikt v Južni Ameriki, in naj ne dovolijo, da jim sedanja priložnost za to uide iz rok.

Svetovni mediji poročajo, da je bila množica na Trgu revolucije manjša kot leta 1998 ob obisku Janeza Pavla II., vendar nič manj navdušena. Med ljudi se je Frančišek pripeljal z odprtim papamobilom in spotoma pozdravljal prisotne ter poljubljal otroke. Kubansko prebivalstvo je katoliško, a vero prakticira le okoli deset odstotkov prebivalcev komunistične države.

Danes papež odhaja na vzhod države v mesto Holguin, ki ga bo blagoslovil. Obisk bo nadaljeval v Santiagu, ki ga je pred tremi leti obiskal tudi papež Benedikt XVI., kjer bo imel v svetišču Dobrodelne Marije device El Cobre mašo.

Iz Santiaga bo v torek poletel proti ZDA, kjer ga bo pričakal predsednik Barack Obama z družino. Poleg maš in molitev bo papež opravil govor v kongresu in na sedežu ZN v New Yorku, 26. in 27. septembra pa bo na svetovnem srečanju družin v Philadelphii. To srečanje je sicer uradno glavni razlog za pot v ZDA.