900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež Benedikt XVI. prispel na Kubo

Deli na:

Papež Benedikt XVI. je po poročanju tiskovne agencije AP danes pristal na letališču drugega največjega mesta Kube Santiago de Cuba, kjer je začel svoj tridnevni obisk komunističnega otoka. Danes ga v Santiagu čaka maša na prostem, v torek pa potuje v Havano, kjer bo imel bilateralno srečanje s predsednikom Raulom Castrom.

Raul Castro je papeža sprejel že na letališču v Santiagu, kjer mu je zagotovil, da Kuba spoštuje popolno versko svobodo vseh ljudi.

Papež Benedikt XVI. je uvodoma blagoslovil štiri otroke, ki so ga pozdravili na letališču, v izjavi pa je dejal, da v svojem srcu nosi težnje in legitimne želje vseh Kubancev. "Prihajam kot romar usmiljenja, da potrdim brate in sestre v veri in jih utrdim v upanju, ki ga v naših življenjih rojeva božja ljubezen," je dejal papež.

Benedikt XVI. je prispel na obisk Kube 14 let po zgodovinskem obisku predhodnika papeža Janeza Pavla II., ki je malce otoplil odnose med komunističnim režimom pod takratnim vodstvom Fidela Castra in Katoliško cerkvijo, ki je danes druga najbolj vplivna ustanova na otoški državi, takoj za vlado. Vendar pa želi Benedikt XVI. vlogo in vpliv cerkve še povečati, saj je na Kubi za 11,2 milijona prebivalcev le 361 duhovnikov.

Raul Castro je na Kubi začel z reformami, ki napredujejo počasi. Ukinil je milijone državnih delovnih mest in dovolil začetke drobnega gospodarstva. Cerkev lahko pomaga ostarelim in bolnim ter Kubancem ponuja dodatno omejeno izobrazbo, čeprav z državnim šolskim sistemom ne sme tekmovati. Po revoluciji leta 1959 je bila sicer Cerkev oziroma vera vse do leta 1991 uradno prepovedana.

Vatikan upa na utrditev vloge Katoliške cerkve. Benedikt XVI. je že na poti v Mehiko, kjer je spregovoril proti mamilarskemu nasilju in korupciji, izjavil, da je komunizem preživet in se zavzel za nov socialni model na Kubi, pri čemer je Cerkev pripravljena pomagati. Havana je odgovorila, da pozdravlja izmenjavo mnenj.

Benedikt XVI. bo imel zvečer mašo na prostem na Trgu revolucije v Santiagu, ki ga je izbral zaradi bližine kraja El Cobre, kjer Kubanci hranijo leseni kipec nacionalne svetnice Device Marije. Kipec "Svetnice usmiljenja el Cobre" so leta 1612 potegnili iz morja ribiči in Kuba letos praznuje njeno 400. obletnico. Kipec je pomemben tako za Cerkev, kot tudi za posebno verovanje nekdanjih afriških sužnjev na Kubi, ki so jo poimenovali za boginjo ljubezni Ochun.

Za zdaj še ni potrjeno, ali bo papeža sprejel tudi Fidel Castro. S kubanskimi oporečniki se papež ne bo srečal. Kubanske oblasti so pred obiskom preventivno zaprle pripadnike disidentskih skupin, kot so na primer "Dame v belem", ki se skupaj s Cerkvijo zavzemajo za politične zapornike. Po zaslišanju in navodilu, da se papežu ne skušajo približati, so jih izpustili. Papež prav tako ne bo obiskal taborišča Guantanamo.