nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež 46 novim nadškofom, med njimi tudi Zoretu, podelil palije

Deli na:
Papež 46 novim nadškofom, med njimi tudi Zoretu, podelil palije

Foto: Reuters

Papež Frančišek je danes ob prazniku apostolov sv. Petra in Pavla opozoril na preganjanje kristjanov v sodobnem času. Na slovesnosti v Vatikanu je ob tej priložnosti 46 nadškofom, ki so lani zasedli položaj, blagoslovil palije in jim jih podelil. Med njimi je bil tudi ljubljanski nadškof in metropolit Stane Zore.

"Skozi zgodovino so neštetokrat poskušali uničiti Cerkev. A Cerkev ostaja živa in rodovitna. Nepojasnjeno ostaja trdna," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA dejal papež.

Ob začetku skoraj dvourne slovesnosti je Frančišek blagoslovil palije, ki so jih pred tem hranili v niši poleg groba svetega Petra. Nato je vsakemu od 46 novih nadškofov predal bel trak s črnimi križci. Palij je papež podelil tudi Zoretu, ki je novembra lani prevzel vodenje ljubljanske nadškofije.

Beseda palij izvira iz latinščine in pomeni plašč oz. ogrinjalo. Prvotno je označeval halje Rimljanov. Od 6. stoletja dalje palij spada med oblačila papežev, ki pa so jih lahko naprej podelili določenim škofom kot nekakšno priznanje. Od sredine 9. stoletja so morali nadškofi od papeža izprositi palij. Šele takrat so lahko uradno prevzeli položaj nadškofa metropolita, še piše APA.

Palij je iz bele volne in ima obliko grške črke Y. Papeži in metropoliti ga nosijo okoli vratu, simbolizira pa križanje Jezusa Kristusa. Palij je sicer okrašen s šestimi črnimi križci.