zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pakistanski talibani obljubili podporo Islamski državi

Deli na:
Pakistanski talibani obljubili podporo Islamski državi

Foto: Reuters

Pakistanski talibani so v soboto obljubili, da bodo v Irak in Sirijo poslali borce, ki bodo pomagali džihadistom skrajne Islamske države. O tem so to skupino pozvali, naj premosti razlike z drugimi džihadističnimi skupinami v regiji.

Islamska država je osvojila obsežna območja v Siriji in Iraku, a se na tem območju za prevlado bori tudi z drugimi skrajnimi skupinami, kot je Fronta al Nusra, ki je povezana s teroristično mrežo Al Kaida.

A Šahidulah Šahid, predstavnik pakistanske veje talibanov Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP), ki je uradno povezana z Al Kaido, je v soboto vse skupine džihadistov, ki se borijo na Bližnjem vzhodu, pozval, naj se skupaj borijo za skupne cilje.

Za francosko tiskovno agencijo AFP je povedal, da so pakistanski talibani mudžahide v Siriji in Iraku podpirali, še preden je nastala Islamska država in da so doslej v regijo poslali od 1000 do 1500 borcev.

"Pošiljali bomo mudžahide za podporo Islamski državi. Popolnoma jih podpiramo, ker menimo, da je ta organizacija nastala za služenje islamu," je povedal Šahid, a pri tem ni namignil na uradno navezo.

Šahid je še pozval, naj se rivalske džihadistične skupine v Iraku in Siriji poenotijo, še posebej tam, kjer so proti njim združeni sovražniki.

Pakistanski talibani sicer vodijo upor proti vladi v Islamabadu že od leta 1997.

Po ocenah poznavalcev se poskuša Islamska država prebiti tudi v Pakistan, a njeni napori so bili doslej omejeni na deljenje letakov v nekaterih predelih mesta Pešavar na severozahodu države.