kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pakistanska starša v Britaniji obsojena zaradi umora »zahodnjaške« hčere

Deli na:
Pakistanska starša v Britaniji obsojena zaradi umora »zahodnjaške« hčere

Foto: Arhiv Reporterja

Britansko sodišče je danes obsodilo pakistanske starše zaradi umora svoje najstniške hčere. Obsodba je sledila pričanju sestre umorjene najstnice, ki je razkrila, kako sta njena mati in oče 17-letnico zadušila s plastično vrečko zato, ker je živela preveč zahodnjaško življenje.

Iftikar in Farzana Ahmed sta bila obsojena na najmanj 25 let zapora za umor svoje hčere Šafileje. Njeno razkosano truplo so na obrežju reke našli več mesecev potem, ko je leta 2003 izginila neznano kam.

Njena sestra Aleša je med pričanjem povedala, da sta starša njeno sestro nek večer septembra 2003 potisnila na kavč, ji nato v usta stlačila tanko belo plastično vrečko ter ji nos in usta tiščala tako dolgo, dokler ni izdihnila.

Umor je po besedah Aleše sledil prepiru glede oblačenja, saj je imela Šafileja tisti večer na sebi majico s kratkimi rokavi in globokim izrezom. Njeno truplo so nato našli pet mesecev kasneje, navaja ameriška tiskovna agencija AP.

Po trditvah tožilstva je par hčer ubil, ker sta menila, da s svojimi "zahodnjaškimi" navadami, kot so uporaba ličil ali pogovarjanje s fanti prinaša sramoto družini. Zahodnjaške navade ali pa upiranje dogovorjeni poroki so sicer najpogostejši vzrok za umore deklet zaradi časti v ortodoksnih verskih skupnostih.


Šafileja se je strogim pravilom staršev začela upirati že, ko je bila stara deset let. Sošolci so opisovali, kako je v šoli nosila zahodnjaška oblačila in se nato vedno preoblekla, preden so jo prišli iskati starši. Pogosto pa je v šolo prišla objokana, saj jo je mati velikokrat pretepala in v njo metala predmete.

Vendar je bilo najhuje zadnjo leto njenega življenja. Takrat se je Šafileja začela dobivati s fanti, starša pa sta jo želela prisiliti, da čim več časa ostaja doma. V zadnjem letu je Šafileja prijateljem in učiteljem večkrat zaupala, da se nasilje njenih staršev stopnjuje. Kljub številnim obvestilom socialnim službam, te proti temu niso zadostno ukrepale.

Februarja 2003 je Šafileja s svojim fantom Muštakom Bagasom celo pobegnila od doma in lokalne oblasti prosila, naj ji zagotovijo zasilno nastanitev, ker da jo starša želita prisiliti v poroko z njenim bratrancem. Kljub temu jo je staršem uspelo odpeljati v Pakistan, kjer bi se morala poročiti, a je iz upora spila belilo.

Ko se je maja vrnila v Veliko Britanijo, je morala zaradi poškodb grla v bolnišnico. A ko jo je zapustila, so se nadaljevali prepiri s starši glede oblačil.

Največ primerov prisilnih porok se pripeti v muslimanskih verskih skupnostih. V Veliki Britaniji živi več kot 1,8 milijonov muslimanov.