Revija Reporter
Svet

Otoška opozicija in mediji se naslajajo ob težavah Mayjeve

STA

9. jan. 2018 12:08 Osveženo: 12:09 / 09. 1. 2018

Deli na:

Težko pričakovano preoblikovanje vlade britanske premierke Therese May je zajelo le nekaj manj vidnih položajev, medtem ko vsi najbolj izpostavljeni ministri ostajajo na svojih mestih.

Spremembe, ki so jih mediji označili kot zgolj kozmetične in kaotične, je zasenčil tudi odstop ministrice za izobraževanje, ki ni hotela sprejeti novega položaja.

Ministrica Justine Greening naj bi v ponedeljek s položaja odstopila po dolgem srečanju z Mayevo, na katerem ni hotela sprejeti ponujenega novega položaja državne sekretarke za delo in pokojnine. Na položaju ministrice jo je sicer nasledil Damin Hinds, ki je bil doslej državni sekretar za zaposlovanje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zamenjava Greeningove ni bila edina težava, s katero se je soočila Mayeva. Po poročanju medijev je državni sekretar za zdravstvo Jeremy Hunt premierko v zadnjem trenutku prepričal, da se odpove načrtu njegove premestitve na drugo ministrstvo.

Mayeva se je odločila določene spremembe v vladi izvesti, potem ko je decembra zaradi kršitve etičnega kodeksa za vladne uslužbence odstopil prvi državni sekretar Damian Green. Še pred tem sta se poslovila tudi obrambni minister in ministrica za razvojno pomoč.

Britanska premierka naj bi upala, da bo z menjavami utrdila svojo avtoriteto pred ključnim delom pogajanj o brexitu in po napetem letu 2017, v katerem je na predčasnih volitvah junija izgubila parlamentarno večino.

Vsi ključni ministri sicer ostajajo na položajih, vključno s finančnim ministrom Philipom Hammondom, notranjo ministrico Amber Rudd, zunanjim ministrom Borisom Johnsonom in ministrom za brexit Davidom Davisom.

Dosedanji pravosodni minister David Lidington bo medtem v prihodnje prevzel vlogo vodje kabineta premierke. Vodenje pravosodnega ministrstva je Mayeva dala v roke Davida Gaukeja, ki je bil do sedaj državni sekretar za delo in pokojnine.

Mayeva je v ponedeljek imenovala tudi novega vodjo konservativcev, Brandona Lewisa. Že to imenovanje je sicer pospremila zmeda, saj je konservativna stranka sprva prek Twitterja za novega vodjo naznanila drugega človeka, kot je ga je nato dejansko imenovala premierka.

"Ni čudno, da ima Theresa May težave pri pogajanjih o brexitu - ne uspe ji niti organizirati preoblikovanja," je v odziv na zmedo glede sprememb tvitnil poslanec laburistov Stephen Kinnock.

Podobno so se nato odzivali tudi mediji, ki so izpostavljali zmedo in neorganiziranost. "Daleč od tega, da bi ji uspelo uveljaviti svojo avtoriteto, kozmetične spremembe najožje ekipe britanske premierke, ki jih je predstavila v ponedeljek, izpostavljajo njeno nesposobnost, da bi sama krojila svojo politično klimo," je med drugim zapisal spletni medij Politico.

Nekateri več pričakujejo od sprememb, ki naj bi se še obetale danes. "Nočem biti nesramen ali se zdeti nezvest, ampak jutro moramo videti bistveno izboljšanje sprememb," je v ponedeljek tvitnil eden pomembnejših poslancev konservativcev Nicholas Soames, poroča francoska tiskovna agencija AFP.