Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Orkan Sandy zasenčil ameriško predsedniško kampanjo

Deli na:
Orkan Sandy zasenčil ameriško predsedniško kampanjo

Foto: Reuters

Orkan Sandy, ki se je v nedeljo pomikal proti vzhodni obali ZDA, je teden dni pred volitvami 6. novembra malce pokvaril načrte obeh predsedniških kampanj. Demokrat Barack Obama in republikanec Mitt Romney sta odpovedala nastope v Virginiji, največja pozornost obeh pa še vedno velja ključni državi Ohio.

Doslej še noben republikanec ni zmagal na predsedniških volitvah, če ni zmagal tudi v Ohiu, in 18 elektorskih glasov države bo tudi letos ključnega pomena. Analiza tiskovne agencije AP sicer kaže, da bo Obami uspelo iztisniti 271 elektorskih glasov z zmagami v 21 državah, vključno z Ohiom, kjer ohranja prednost v anketah pred Romneyjem.

Republikanski kandidat ostaja v prednosti na nacionalni ravni, ki jo je prevzel kmalu po prvem televizijskem soočenju v začetku meseca. Čeprav te ankete ne pomenijo veliko, če ni za njimi tudi državnih. Zadnja nacionalna anketa tiskovne agencije Reuters je sicer v ponedeljek Obami pokazala prednost s 49 proti 46 odstotkom za Romneyja, vendar pa druge nacionalne dajejo majhno prednost republikancu.

Pot do Bele hiše je tlakovana z elektorskimi glasovi, ki jih kandidat osvaja z zmagami v posameznih državah. Zato vedno ne zmaga tisti kandidat, ki osvoji največ glasov ameriških volivcev. To se je leta 2000 na primer zgodilo demokratu Alu Goru, ki je dobil več glasov kot George Bush mlajši, vendar izgubil volitve.

Za zmago je potrebno osvojiti 270 elektorskih glasov in analiza AP na podlagi javnih anket, notranjih anket obeh kampanj, pogovorov s strategi obeh kampanj, porabe za oglase in obiskov kandidatov v posameznih državah ugotavlja, da bo Romney brez Ohia težko slavil.

V Ohiu pa mu ne kaže dobro, ker je Obamova kampanja prepričala zadostno število volivcev, da je Romney resnično nasprotoval državni porabi za rešitev avtomobilskih podjetij General Motors in Chrysler. Državna pomoč je obe podjetji rešila pred propadom, s tem pa tudi ohranila na tisoče delovnih mest v odvisnih industrijah, ki jih je v Ohiu veliko.



Romney sicer sedaj skuša volivce prepričati, da je vedno zagovarjal pomoč države, vendar pa Obamova kampanja vztrajno objavlja njegove prejšnje izjave, ko je brez vsakega dvoma zagovarjal propad avtomobilske industrije in izgradnjo nove.

Brez Ohia mora Romney osvojiti skoraj vse druge države, kjer se letos obeta tesen izid. Teh držav je skupaj z Ohiom devet. To so še Nevada, Kolorado, Iowa, New Hampshire, Virginija, Florida, Severna Karolina in Wisconsin. Romneyju za zdaj dobro kaže v Severni Karolini, na Floridi in v Virginiji. Obami pa poleg Ohia še v Wisconsinu in Iowi. New Hampshire, Kolorado in Nevada so povsem odprti.

Romney je v nedeljo zaradi približevanja nevihte odpovedal obisk Virginije in odšel v Ohio. Odpovedal je tudi načrtovano zborovanje v New Hampshireu. V Virginiji v ponedeljek ne bo Obame in Billa Clintona, predsednik ZDA pa je odpovedal tudi torkov obisk Kolorada. V nedeljo je malce bolj zgodaj od načrtov obiskal Florido ter kasneje še Ohio.

Po besedah Obamovega stratega Davida Axelroda slabo vreme bolj pomaga nasprotniku. Na predčasnih volitvah, ki v nekaterih državah že potekajo, naj bi bilo oddanih več glasov za Obamo, ker se jih je doslej udeležilo več demokratov kot republikancev. Manjša udeležba zaradi slabega vremena pa bo po Axelrodovih besedah nedvomno bolj škodila Obami.

Ta je sicer dobil podporo dveh velikih časopisov Washington Post in New York Times, ki ne pomenita veliko, ker sta bili pričakovani. Romney pa je dobil podporo osrednjega časopisa Iowe Des Moines Register.