favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Orban se otepa primerjav z Goebbelsom ter očitkov rasizma in antisemitizma

Deli na:
Orban se otepa primerjav z Goebbelsom ter očitkov rasizma in antisemitizma

Viktor Orban - Foto: Bobo

Madžarski premier Viktor Orban je danes ob obisku pri avstrijskem kolegu Karlu Nehammerju pričakovano branil svoje nedavne izjave o ustvarjanju "mešane rase" v Evropi. Kot je dejal po poročanju tujih tiskovnih agencij, ga ljudje včasih narobe razumejo, a njegove izjave in stališča odražajo "kulturni in civilizacijski vidik".

"Včasih se zgodi, da govorim na način, ki ga je mogoče narobe razumeti (...) Stališče, ki ga predstavljam, je kulturni, civilizacijski vidik," je skušal Orban na skupni novinarski konferenci z Nehammerjem relativizirati svoje izjave, ki so jih mnogi doma in v tujini kritizirali kot antisemitske in rasistične.

Zatrdil je, da njegovo nasprotovanje priseljevanju ne izhaja iz kakršnihkoli bioloških podlag, ampak je zgodovinsko in kulturno pogojeno. Obenem je poudaril, da Madžarska v boju proti antisemitizmu in rasizmu na splošno zasleduje strategijo ničelne tolerance.

Nehammer je medtem dejal, da je gostu povsem jasno predstavil stališče Avstrije, ki "najostreje obsoja vsako obliko relativizacije antisemitizma in rasizma", tudi zaradi svoje zgodovinske odgovornosti, saj je bila del nacionalsocialističnega režima.

Madžarski premier je v svojem sobotnem nagovoru madžarski manjšini v romunskem zdraviliškem mestu Baile Tusnad v Transilvaniji kritiziral mešanje z "Neevropejci". "Pripravljeni smo se mešati med seboj, vendar ne želimo postati mešanih ras," je izjavil Orban, pri čemer je poudaril razliko med mešanjem narodov znotraj Evrope ter mešanjem s "prišleki iz držav zunaj Evrope".


"Ne vem, kako niste opazili, da je bil govor nacistično blatenje, vredno Josepha Goebbelsa," je njegovo izjavo opisala svetovalka in članica Orbanovega ožjega kroga Zsuzsa Hegedus, ki je zaradi izjave odstopila.

Orban je danes od EU tudi znova glasno zahteval, da ponovno preuči svojo strategijo glede vojne v Ukrajini, saj v njej na ta način ne more zmagati. EU po njegovem grozi scenarij vojnega gospodarstva s pomanjkanjem določenih dobrin, recesijo in množično brezposelnostjo.

Nehammer je medtem opozoril, da morajo biti sankcije proti Rusiji čim bolj usmerjene in morajo prizadeti tiste, proti katerim so usmerjene, ne pa škoditi tistim, ki jih sprejmejo. Priznal je, da je zaznati določene frustracije, ker sankcije Rusije doslej niso bolj prizadele, a ob tem poudaril, da alternative skupni podpori Ukrajini preprosto ni.

Je pa avstrijski kancler odločneje kritiziral Bruselj glede njegovih načrtov na področju energije, predvsem oskrbe s plinom, saj da Evropska komisija veliko napoveduje, a malo od tega tudi izvede. Pozval je k skupni platformi za nakup energentov, ki da je danes bolj potrebna kot kadarkoli doslej, saj posamezne članice EU trenutno medsebojno tekmujejo pri kupovanja plina na trgu.

Orban in Nehammer sta se sicer danes strinjala, da je treba narediti več v boju proti nezakonitemu priseljevanju. V ta namen sta napovedala organizacijo skupne konference s Srbijo. To državo želita v čim večji meri usposobiti za zajezitev vala nezakonitih migracij, še preden ta doseže madžarsko mejo, torej v sami Srbiji in še pred tem na njeni južni meji.