zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Življenje spremenilo Saško in ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Orban Nemčiji očita "moralni imperializem" v begunski krizi

Deli na:
Orban Nemčiji očita "moralni imperializem" v begunski krizi

Foto: Reuters

Madžarski premier Viktor Orban je nemški vladi očital, da v begunski krizi izvaja "moralni imperializem". "Vseeno je, kako se odloči Nemčija, saj bi morale njene odločitve veljati le zanjo," je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal na Bavarskem na strankarskem srečanju Krščansko-socialne unije, ki sicer sodeluje v nemški zvezni vladi.

Na vprašanje, kaj v begunski krizi pričakuje od nemške kanclerke Angele Merkel, pa je madžarski premier dejal, da ima "dolg seznam". Merklovi je očital, da hoče svojo vizijo odprte Evrope vsiliti preostalim članicam osemindvajseterice. Poudaril je še, da ima njegova država "demokratično pravico" do drugačnega pristopa.

"Ne dvomim v pravico Nemčije, da sama sebi določi moralne zaveze. Za vsakega begunca posebej se lahko odloči, ali ga bo sprejela ali ne ... A to bi moralo biti zavezujoče le zanjo," je poudaril in dejal, da Madžari ne razmišljajo enako kot Nemci.

Orban je pred današnjim posebnim vrhom EU o begunski krizi v Bruslju predstavil tudi sveženj zahtev v šestih točkah. Med drugim zahteva, da bi morale države članice financirati tri milijarde evrov vreden program unije za obvladovanje begunske krize, denar pa bi med drugim porabili tudi za zaščito zunanjih meja EU.

Nadzor grških meja pa bi morale glede na Orbanov predlog prevzeti tiste članice unije, ki so pripravljene na to, pod pogojem, da bi sodelovala tudi Grčija. "Vsaka država, ki ji je to v interesu, bi morala tja napotiti svoje sile," je dejal.

Menil je še, da bi morali begunce in ekonomske migrante ločiti že pred vstopom v schengensko območje ter oblikovati enoten evropski seznam varnih držav. Predlagal je tudi, da bi za obvladovanje begunske krize vzpostavili posebno partnerstvo s Turčijo ter razmislili tudi o odnosih z Rusijo. Ob tem je znova zavrnil kvote za prerazporeditev beguncev znotraj unije.