sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Orban: Islam ni nikoli spadal v Evropo, sem se je povabil

Deli na:
Orban: Islam ni nikoli spadal v Evropo, sem se je povabil

Foto: Reuters

Madžarski premier Viktor Orban je v pogovoru za nemški tednik Focus, ki izide v soboto, ocenil, da islam ni nikoli spadal v Evropo, da se drži pravil iz drugega sveta in da se v Evropi ne more integrirati. Gre za zadnje v nizu Orbanovih trdih izjav na račun beguncev in migrantov.

"Islam ni nikoli spadal v Evropo, sem se je povabil," je dejal Orban. Pri tem je svoje nasprotovanje več sto tisoč prosilcem azila, ki v Evropo prihajajo iz večinsko muslimanskih držav, upravičili s svojo skrbjo za obrambo evropskih kulturnih vrednot, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je dejal, so v Evropi svoboda misli, religije, enakopravnosti moškega in ženske način življenja. "To so kulturne vrednotne, ki jih moramo braniti," je izjavil. Islamska kultura in religija pa se ne zlivata s krščanskima, temveč nastaja multikulturalizem z ločenima družbama, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa tudi dejal konservativni predsednik madžarske vlade.

Kot je nadaljeval, nima pravice kritizirati, če Nemci in Francozi s paralelnimi družbami nimajo težav. "A tu, na Madžarskem, sami odločamo, ali to hočemo ali ne. Mi tega nočemo."

Orban je priznal, da so turški delavci, ki so kot delovna sila v 60. in 70. letih minulega stoletja prišli pomagati nemškemu gospodarstvu, čeprav so večinoma pripadniki muslimanske vere, "del zgodovine Nemčije in s tem Evrope". "A islam duhovno ne spada v Evropo. Je sistem pravil iz drugega sveta," je dodal.

Madžarska po njegovih besedah večino prišlekov trenutno obravnava kot migrante, ki si želijo boljšega življenja. "A nemško ali madžarsko življenje ne gre vsakemu. Le tistim, ki so za to delali," je poudaril in dodal, da Evropa ne more sprejeti vseh, ki so se znašli v izrednih razmerah.

Na Madžarsko je od začetka leta prišlo 300.000 migrantov. Država je na 175 kilometrov meje s Srbijo zaradi tega postavila ograjo, zaradi česar se je begunski val večinoma preusmeril na Hrvaško. Madžarski svet za nacionalno varnost bo danes odločal še o zaprtju meje s Hrvaško, članico EU.