cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

jesenice alge Svet24.si

Temni madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Opozicija v Venezueli z dovolj podpisi za pobudo za referendum za odpoklic Madura

Deli na:
Opozicija v Venezueli z dovolj podpisi za pobudo za referendum za odpoklic Madura

Foto: Arhiv Reporterja

Opozicija v Venezueli je sporočila, da je zbrala dovolj podpisov za pobudo za razpis referenduma za odpoklic predsednika Nicolasa Madura. Državna volilna komisija bo imela zdaj 20 dni, da preveri, ali pobuda izpolnjuje vse zahteve za nadaljevanje postopka, ki mu sicer Maduro sredi globoke politične in predvsem gospodarske krize ostro nasprotuje.

Kot je v petek sporočil opozicijski voditelj Henrique Capriles, ki je bil tudi Madurov tekmec na predsedniških volitvah, so zbrali 409.313 s prstnimi odtisi overjenih podpisov. Kot je pojasnil, je bilo svoj podpis pripravljenih overiti še več ljudi, a so ocenili, da to ni treba, saj so že doslej zbrali še enkrat več podpisov.

Za sprožitev pobude za razpis referenduma je potreben odstotek volilnih upravičencev oziroma, kot je določila volilna komisija, najmanj 195.721 podpisov. Zdaj bo imela komisija 20 dni časa, da preveri, če so te zahteve izpolnjene, in nato določi rok za zbiranje podpisov za razpis referenduma. Za to pa bo morala opozicija zbrati podpise 20 odstotkov volilnega telesa oz. okoli štiri milijone podpisov, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Maduro na drugi strani referendumu nasprotuje in opozarja, da je razpis referenduma, četudi ga bo na koncu podprla petina volilnega telesa, le "možnost, ne pa tudi obveza". Maduro je bil sicer na položaj predsednika za šest letni mandat izvoljen aprila 2013.

Venezuelo pretresajo vse hujši nemiri, ki so posledica velike revščine in pomanjkanja tudi osnovnih dobrin v državi z največjimi zalogami nafte na svetu. Ker pa so cene nafte na svetovnem trgu zelo padle, je to Venezuelo močno prizadelo, saj država nima več denarja za izvajanje številnih socialnih politik, ki jih je izvajala socialistična vlada najprej pod vodstvom že pokojnega Huga Chaveza ter zdaj njegovega naslednika Madura.