Konoplja Svet24.si

Konoplja zmore dekontaminirati zemljo, onesnaženo...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Odprava vizumov

Deli na:

V Srbiji, Makedoniji in Črni gori so z ognjemeti, koncerti in celonočnimi zabavami na prostem obeležili včerajšnjo odpravo vizumov za vstop v območje schengna. Predstavniki držav so dogodek označili za zgodovinskega in pomembno vzpodbudo na poti v EU državam Zahodnega Balkana, ki so na to čakale skoraj dve desetletji.

V Srbiji, Makedoniji in Črni gori so z ognjemeti, koncerti in celonočnimi zabavami na prostem obeležili včerajšnjo odpravo vizumov za vstop v območje schengna. Predstavniki držav so dogodek označili za zgodovinskega in pomembno vzpodbudo na poti v EU državam Zahodnega Balkana, ki so na to čakale skoraj dve desetletji.

Notranji ministri Črne gore, Srbije in Makedonije Ivan Brajović, Ivica Dačić in Gordana Jankuloska so v skupni izjavi čestitali državljanom in poudarili, da gre za močno vzpodbudo za približevanje Zahodnega Balkana EU.

"Z izpolnjevanjem pogojev EU glede nadzora meja, boja proti organiziranemu kriminalu in korupciji, razvoja zunanjih odnosov ter spoštovanja človekovih pravic in pravic državljanov smo potrdili jasno pripadnost in usmerjenost naših držav k evropskim povezavam," so po poročanju črnogorske tiskovne agencije Mina zapisali v skupni izjavi.

"Deluje! Srbski državljani lahko res prečkamo mejo brez vizumov," je zgodaj davi dejal srbski zunanji minister Vuk Jeremić, potem ko je prečkal mejo z Madžarsko. "Za to smo se borili. Potrebovali smo skoraj 20 let, a bolje pozno kot nikoli," pa je dejal za srbsko televizijo ter dodal, da je "Srbija danes bliže Evropi, kot je bila včeraj", poroča francoska tiskovna agencija AFP. Pred polnočjo se je sicer na meji z Madžarsko zbralo več sto srbskih državljanov, da bi kot prvi prečkali mejo.

Črnogorski premier Milo Djukanović je odpravo vizumov označil za letošnjo najboljšo vest za Črno goro, ki bo prispevala k novi kakovosti življenja ljudi.

V makedonski prestolnici so v petek zvečer na osrednjem trgu postavili velikansko uro, ob kateri je več tisoč ljudi, ki so se udeležili koncerta, odštevalo do polnoči. Ob polnoči pa se je slišalo pokanje ob odpiranju šampanjcev, s katerim so si nazdravili ob odpravi vizumov, ki so po oceni mnogih iz regije pomenili ponižanje.

Makedonski premier Nikola Gruevski je odpravo vizumov označil za zgodovinski dogodek, ki so ga čakali dve desetletji. To je dejal v petek zvečer na skupni novinarski konferenci z evropskima poslancema iz Slovenije Tanjo Fajon in Zoranom Thalerjem (S&D/SD) v Skopju, katerima se je zahvalil za podporo slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu.

Fajonova, poročevalka Evropskega parlamenta za liberalizacijo vizumskega režima na Zahodnem Balkanu, je poudarila, da si je Makedonija zaslužila liberalizacijo vizumskega režima. Thaler pa je izpostavil, da je bila Makedonija prva, ki je izpolnila pogoje zanjo. Oba evropska poslanca sta se nato tudi udeležila slovesnosti ob odpravi vizumov, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Makedonski predsednik Gjorge Ivanov je z bolgarskim kolegom Georgijem Parvanovom z dvigom zapornice na mejnem prehodu Deve Barir simbolično obeležil vizumsko liberalizacijo. Ob tem sta se strinjala, da bo prispevala tudi k boljšemu sodelovanju med državama in ljudmi, Ivanov pa je poudaril, da se s "padcem schengenskega zidu končno rušijo tudi pregrade, simbolično pa tudi mentalne zapornice, ki so obstajale med ljudmi".

Makedonska vlada je ob tej priložnosti organizirala izlet za 140 ljudi, ki so davi odpotovali v Pariz. Črnogorska vlada pa bo ob tej priložnosti 21. decembra 100 svojih državljanov z letalom odpeljala v Rim.

Minuto čez polnoč pa je danes iz Beograda z letalom v Bruselj odpotovala skupina 50 državljanov Srbije, izbranih zaradi izstopajočega humanitarnega ali socialnega dela, ki niso še nikoli potovali v Evropsko unijo. Potovanje je organizirala srbska vlada ob pomoči Bruslja in več veleposlaništev držav EU. V Bruslju so danes že obiskali Evropski parlament, kjer jim je predsednik parlamenta Jerzy Buzek v video sporočilu dejal, da sodelujejo pri ustvarjanju zgodovine. Zaželel jim je dobrodošlico in še dodal, da brez solidarnosti ni stabilnosti, brez stabilnosti pa ni napredka, poroča Beta. Pozdravil naj bi jih tudi evropski komisar za širitev Olli Rehn. Skupina, ki je bila izbrana v okviru projekta "Evropa za vsakogar", bo obiskala še Rim, Berlin in Pariz, kjer bodo v vsakem mestu preživeli dva dneva.

Evropska komisija je julija predlagala odpravo vizumov za državljane Makedonije, Srbije in Črne gore s 1. januarjem prihodnje leto. Slovenija je nato pozvala, naj se vizumi odpravijo že z letošnjim 19. decembrom, da bi lahko državljani omenjene trojice v schengen brez vizumov potovali že za božično-novoletne praznike.

Oprostitev vizumske obveznosti velja za vse imetnike biometričnih potnih listov, ki bodo lahko v obdobju šestih mesecev v območje schengna odpotovali za do 90 dni. Območje schengna sestavlja 28 držav - vse države članice EU razen Velike Britanije in Irske ter Islandija, Norveška in Švica.

Srbski, makedonski in črnogorski državljani, ki nimajo biometričnega potnega lista, in državljani Kosova s srbskim potnim listom, izdanim na usklajevalnem uradu v Beogradu, bodo še vedno potrebovali vizume. Isto velja za ljudi, ki nameravajo med obiskom v območju schengna delati ali tam ostati dlje kot 90 dni.

Vizumska liberalizacija pa še ne velja za državljane BiH, saj Sarajevo ne izpolnjuje vseh tehničnih in političnih pogojev. Tudi državljani Albanije in Kosova bodo morali na odpravo vizumov še počakati. Evropska komisija bo izpolnjevanje pogojev v državah vnovič preverila v obdobju od decembra do februarja 2010.