900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Odgovorna za dve milijardi izgub v šestih tednih odstopila

Deli na:

Uprava največje ameriške banke JP Morgan Chase je sprejela odstop glavne direktorice oddelka za investicije Ine Drew, ki je tako postala prva žrtev izgube najmanj dveh milijard dolarjev v šestih tednih zaradi napačnih naložb. Zamenjal jo bo eden od direktorjev v investicijskem oddelku Matt Zames.

Drewova je od četrtka, ko je glavni izvršni direktor banke Jamie Dimon obelodanil polomijo, večkrat ponudila odstop, sprejet pa je bil šele včeraj. Podobne posledice naj bi doletele še njena dva podrejena ter tudi londonskega investicijskega posrednika banke Bruna Iksila, ki je bil zaradi visokih stav z vrednostnimi papirji znan kot "londonski kit".

Dimon v torek potuje v Tampo na Florido, kjer se bo na letni skupščini soočil z delničarji, ki so tudi v ponedeljek doživeli finančni udarec. Vrednost delnic banke JP Morgan Chase je v petek padla za deset odstotkov, v ponedeljek pa še za najmanj dva odstotka več. Sicer zagotavlja, da banka ostaja zelo trdna, vendar pa se skupaj z drugimi sedaj verjetno ne bo mogla izogniti dodatnim regulacijam finančnega sektorja, proti katerim se je Dimon odločno boril.


Izguba banke že postaja tudi del predvolilne kampanje. Republikanci s predsedniškim kandidatom Mittom Romneyjem na čelu nasprotujejo ostrejšim regulacijam, tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney pa je danes opozoril, da primer JP Morgan Chase kaže na potrebo po trdnih regulacijah. Ironično pri vsem skupaj je tudi to, da je Dimon leta 2008 trdno podpiral Baracka Obamo.

Nekaj novih regulacij zaradi zadnje finančne krize, ki jo je pomagal povzročiti Wall Street s podobnimi postopki, kot jih je sedaj ponovno zagrešila banka JP Morgan Chase, je bilo že potrjenih leta 2010. Uvaja pa se še tako imenovano Volckerjevo pravilo, ki nosi ime po nekdanjem predsedniku centralne banke Federal Reserve Paulu Volckerju.

Dimon sicer zatrjuje, da omenjeno pravilo ne bi preprečilo polomije, ker prepoveduje podobno trgovanje za dobiček banke. Po njegovih besedah so s propadlimi investicijami v bistvu želeli banko le zaščititi pred izgubami, ne pa ustvariti dobiček. Zagovorniki Volckerjevega pravila pa trdijo nasprotno, da bi se z njim preprečile tudi takšne izgube, kot so doletele JP Morgan Chase.