nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

"Oči sveta so uprte v Škotsko"

Deli na:
"Oči sveta so uprte v Škotsko"

Foto: Reuters

Škotska je pred tem, da bo krojila zgodovino, je danes na novinarski konferenci tujim novinarjem v Edinburghu dejal škotski premier Alex Salmond. Prepričan je, da bodo Škoti na referendumu prihodnji teden glasovali za neodvisnost, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na novinarski konferenci, ki jo je pripravil na dan, ko so natanko pred 17 leti Škoti izglasovali ponovno vzpostavitev lastnega parlamenta po skoraj 300 letih, je dejal, da bo glas "za" prihodnji teden pomenil nadaljevanje ustavne poti Škotske in življenjsko priložnost.

"Oči sveta so uprte v Škotsko. In svet vidi artikulirano, mirno in energično debato". "Škotska bo prihodnji četrtek glasovala 'za'", saj obljube nasprotnega tabora v zadnji minuti niso nikogar preslepile, niti jih ne bo "odprto ustrahovanje in zastraševanje" vlade v Londonu, je dejal po poročanju britanske medijske mreže BBC.

Ocenil je, da je kampanja proti neodvisnosti v zatonu. V zadnjem mesecu je namreč izgubila javnomnenjsko podporo, tako da zadnje ankete kažejo, da sta bloka izenačena.


V danes objavljeni anketi v časniku Daily Record, je sicer 53 odstotkov od tistih, ki se bodo gotovo udeležili referenduma 18. septembra, povedalo, da bodo glasovali proti, 47 odstotkov pa za, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zmanjšanje razlik med podporniki in nasprotniki neodvisnosti so zatresli politiko v Londonu.

Pod vodstvom britanskega premiera Davida Camerona so voditelji treh glavnih strank na Otoku tako v sredo obiskali Škotsko, da bi prepričali volivce, naj na referendumu zavrnejo neodvisnost. Škotski so obljubili nove pristojnosti in vztrajajo, da bo glasovanje proti neodvisnosti glas za spremembe.

Kampanja proti neodvisnosti pa je danes dobila spodbudo z novico, da sta banki Lloyds in Royal Bank of Scotland v primeru izglasovane neodvisnosti napovedali, da bosta svoja sedeža iz Edinburgha preselili v London. Bojita se namreč, da bi jima zaradi negotovosti in morebitne politične nestabilnosti po referendumu bonitetne hiše znižale ocene.