markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

1664402112-20052007-40be20da136e9c7d371b8dedd0c3f276 Necenzurirano

Kaj so govorili Pahor, Lahovnik, Janša & co., ko ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

doncic-biserka-petrovic Ekipa24.si

Do solz! Mama Dražena Petrovića prišla do ...

2eva luna nejc Njena.si

Kmetija: Nejc in Eva Luna se imata po šovu še ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Svet

Obtožnice za umor Pukaniča

Deli na:

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je danes na županijskem sodišču v Zagrebu vložil obtožnico proti več osebam zaradi umora urednika in solastnika Nacionala Iva Pukanića ter njegovega sodelavca Nika Franjića. Prav tako danes je bil v Beogradu zaradi umora dvojice obtožen tudi Sreten Jocić.

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je danes na županijskem sodišču v Zagrebu vložil obtožnico proti več osebam zaradi umora urednika in solastnika Nacionala Iva Pukanića ter njegovega sodelavca Nika Franjića. Prav tako danes je bil v Beogradu zaradi umora dvojice obtožen tudi Sreten Jocić.

Kot so sporočili s hrvaškega državnega tožilstva, je bila obtožnica danes vložena proti Željku Milovanoviću, bratrancema Robertu in Luki Mataniću, Amirju Mafalaniju, Bojanu Guduriću ter Slobodanu Äuroviću. Obtožnica šesterico v prvi vrsti bremeni umorov, poleg tega pa še težkega kaznivega dejanja ogrožanja javne varnosti ter kaznivega dejanja združevanja z namenom zagrešiti kazniva dejanja, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Kot piše v obtožnici, so obdolženi kot pripadniki zločinske organizacije Pukanića in Franjića ubili iz koristoljubja. Z eksplozijo so poleg tega ogrozili življenja drugih ljudi in povzročili veliko gmotno škodo. Pukanić je bil po trditvah Uskoka sicer ubit zato, da ne bi medijem na Hrvaškem in v sosednjih državah razkril novinarskih odkritij o različnih zločinskih skupinah v regiji. Iz podobnega razloga naj bi bila dogovorjena še dva umora na območju Zagreba.

Obtožnico je Uskok vložil po tem, ko je zagrebško sodišče pred dvema tednoma sporočilo, da je končalo enoletno preiskavo v primeru umorov Pukanića in Franjića ter da bo izsledke preiskave posredovalo Uskoku, ki mora sprejeti končno odločitev, ali vložiti obtožnico proti osumljenim ali ne. Skrajni rok, do katerega bi lahko šesterico zadržali v priporu, ne da bi proti njim vložili obtožnice, bi se sicer iztekel čez tri dni, Uskok pa je danes za vse predlagal podaljšanje pripora.

Umor Pukanića je po naročilu Sretena Jocića - domnevnega šefa beograjske mafije, bolj znanega kot Joco Amsterdam - za plačilo v višini 1,5 milijona evrov na Hrvaškem organiziral Äurović. Pri realizaciji načrta so mu pomagali bratranca Matanić in Mafalani, ki so med drugim priskrbeli naprave za spremljanje Pukanića ter poskrbeli za prenočišče za Milovanovića in Gudurića, ko sta z namenom ubiti Pukanića iz tujine pripotovala v Zagreb.

Milovanović naj bi 23. oktobra lani na parkirišče pred poslopje Nacionala pripeljal skuter z eksplozivno napravo, ki je bila nato še isti dan sprožena na daljavo, ko se ji je približal Pukanić. Franjić naj bi v eksploziji umrl le zato, ker je bil v Pukanićevi družbi. Milovanović naj bi tudi kupil omenjeno eksplozivno napravo, Gudurić pa naj bi med drugim bil v pripravljenosti, da ustreli Pukanića, če bi nastavljena bomba slučajno zatajila.

Medtem je obtožnice zaradi umorov Pukanića in Franjića danes vložilo tudi posebno tožilstvo v Beogradu, in sicer proti že omenjenima Sretenu Jociću in Željku Milovanoviću ter proti Milenku Kuzmanoviću. Srbsko tožilstvo je namreč po šestmesečni preiskavi ugotovilo utemeljni sum, da je trojica delovala v okviru mednarodne organizirane zločinske skupine, katere pripadniki - državljani Srbije, Hrvaške in BiH - so organizirali in izvršili umora.

Bratranca Matanić, Amirja Mafalanija in Slobodana Äurovića je hrvaška policija aretirala teden dni po umorih v akciji, imenovani Balkan ekspres. Jocića je srbska policija aretirala konec aprila letos na Dedinju - v vili, ki jo je najel od družine pokojnega srbskega predsednika Slobodana Miloševića, Kuzmanović in Milovanović pa sta bila aretirana konec maja, prav tako v Beogradu. Gudurić je edini od osmih obtoženih, ki je še vedno na begu, Zagreb pa je za njim razpisal nagrado v višini 100.000 kun.