Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Oblast: Na Danskem parlamentarne volitve z negotovim izidom

Deli na:
Oblast: Na Danskem parlamentarne volitve z negotovim izidom

Foto: Reuters

Na Danskem bodo danes parlamentarne volitve, na katerih se bo tesen boj za oblast odvil med koalicijo pod vodstvom dosedanje socialdemokratske premierke Helle Thorning-Schmidt in zavezništvom strank na čelu s predsednikom liberalne Venstre Larsom Lokkejem Rasmussenom. Kampanjo so krojile teme gospodarstva, sociale in priseljevanja.

Thorning-Schmidtova je predčasne volitve razpisala konec maja, v vsakem primeru pa bi morale biti do sredine septembra. Napovedala jih je v istem tednu, kot je njena vlada razglasila konec krize v državi in so ankete po več mesecih prednosti opozicije prvič nakazale možnost obstanka rdeče-zelene vlade na oblasti.

Vse odtlej se politična bloka - desni pod vodstvom Venstre in levosredinski pod vodstvom socialdemokratov - z manjšimi odstopanji izmenjujeta na prvem mestu v anketah. Velik delež glasov, celo do 18 odstotkov, se tokrat obeta proti priseljevanju usmerjeni Danski ljudski stranki (DF).

Prav priseljevanje je bilo ena od glavnih tem volilne kampanje, ki sta jo sicer v glavni meri zaznamovala gospodarstvo in sociala.

Na volitve je pozvanih nekaj več kot štiri milijone Dancev, starejših od 18 let. Volišča, na katerih bodo izbirali poslance v 179-članskem parlamentu, bodo odprta od 9. do 20. ure. Po zaprtju volišč je predvidena objava izidov vzporednih volitev.

Za vstop v parlament se poteguje deset strank, ki morajo za to zbrati vsaj dva odstotka glasov.