evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obamov veto povožen, svojci žrtev 11. septembra lahko tožijo Savdsko Arabijo

Deli na:
Obamov veto povožen, svojci žrtev 11. septembra lahko tožijo Savdsko Arabijo

Foto: Arhiv Reporterja

Ameriški senat je včeraj po pričakovanju gladko porazil veto predsednika Baracka Obame na predlog zakona, ki omogoča tožbe sorodnikov žrtev terorističnih napadov proti tujim državam in posameznikom, ki so na takšen ali drugačen način, posredno ali neposredno podprli teroriste.

Proti Obami je glasovalo 97 senatorjev, predsedniku pa je ostal zvest le vodja demokratske manjšine Harry Reid iz Nevade, ki gre po izteku letošnjega mandata v pokoj. Za poraz veta je bilo potrebno zbrati 67 glasov. Enako je včeraj storil še predstavniški dom kongresa, kar bo pomenilo, da bo zakon uveljavljen.

Zakon zadeva predvsem Savdsko Arabijo, ki ima denar in ker je bilo 15 od 19 teroristov 11. septembra njenih državljanov. Obama je ves čas nasprotoval zakonu z utemeljitvijo, da je to v nasprotju z nacionalnimi interesi. V tujini bi namreč lahko potem Američane in ZDA preganjali na podoben način.

Obama je ob vetu pred dnevi sporočil, da ima veliko sočutje do sorodnikov žrtev 11. septembra, vendar pa zakon škodi nacionalni varnosti ZDA in izpostavlja državo ter posamezne državljane nevarnosti povračilnih ukrepov.

Eden največjih zaveznikov Obame, newyorški senator Chuck Schumer, ki bo januarja prevzel vlogo vodje demokratov v senatu, je pred dnevi sporočil, da so pravice žrtev 11. septembra pomembnejše od diplomatskih skrbi in senat je veto odpravil brez večjih težav.

Po sedaj veljavni zakonodaji ZDA se lahko tožbe žrtev terorističnih napadov vlagajo le proti državam, ki jih ima State Department na svojem seznamu podpornic terorizma. Savdska Arabija to uradno ni, čeprav je nesojeni 20. napadalec 11. septembra Zacarias Moussaoui, ki so ga obsodili na dosmrtni zapor, preiskovalcem dejal, da je Al Kaida od kraljeve družine Savdske Arabije v 90. letih prejšnjega stoletja dobila več milijonov dolarjev.

Obamova administracija je sredi julija objavila dotlej zaupnih 28 strani poročila preiskovalne komisije napadov 11. septembra, ki so pokazale, da je Washington preiskoval morebitne povezave med napadi in Savdsko Arabijo, vendar razen številnih sumov, ni našel nič oprijemljivega.