pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama v Beli hiši sprejel kongresne voditelje obeh strank

Deli na:
Obama v Beli hiši sprejel kongresne voditelje obeh strank

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je na kosilu v Beli hiši včeraj sprejel kongresne voditelje demokratske in republikanske stranke, ki bo imela v zadnjih dveh letih njegovega mandata večino v obeh domovih kongresa. Pred kosilom je napovedal sodelovanje in izrazil prepričanje v napredek na številnih področjih.

Uvodoma je poudaril, da je ameriško gospodarstvo oktobra že 56. mesec zapored odprlo več delovnih mest, kot jih je zaprlo, stopnja brezposelnosti pa je padla na 5,8 odstotka.

Vendar pa so Američani še vedno zaskrbljeni glede prihodnosti in Obama je napovedal možnost sodelovanja z republikanci pri obnovi infrastrukture, pomoči pri šolanju, poenostavljanju davčnega sistema in ohranjanju napredka pri zmanjševanju proračunskega primanjkljaja.

Obama je čestital predsedniku predstavniškega doma Johnu Boehnerju iz Ohia in bodočemu vodji senatne večine Mitchu McConnellu iz Kentuckyja za dobro kampanjo in ponovil, da ni nobenega dvoma, da so imeli republikanci v torek na kongresnih volitvah dober večer.



Obama meni, da je rezultat volitev pokazal, da je Američanom dovolj blokad in si želijo sodelovanja in s svoje strani je to obljubil. "Ne zanima me ali bodo ideje demokratske ali republikanske, ampak me zanima le, če bodo delovale," je povedal Obama.

Po kosilu je Obama skupaj 16 kongresnikom in senatorjem kongresnikom pripravil predstavitev napredka v prizadevanji proti eboli in proti Islamski državi (IS). Informacije so podali predstavniki administracije.

Kljub na zunaj lepi podobi prihodnosti sodelovanja, je realno stanje drugačno. Republikanci so že začeli opozarjati Obamo, naj se ne igra z ognjem in naj ne poskuša sam spreminjati imigracijskega sistema. Prav tako napovedujejo nova prizadevanja za postopno odpravo zdravstvene reforme.