Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama po tragediji v Connecticutu poziva k ukrepanju

Deli na:
Obama po tragediji v Connecticutu poziva k ukrepanju

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je danes pozval k ukrepanju po petkovem pokolu v šoli v zvezni državi Connecticut, v katerem je bilo ubitih 20 otrok in šest odraslih. V ZDA medtem prihajajo izrazi sožalja z vsega sveta.

Obama je v današnjem radijskem nagovoru dejal: "Moramo se združiti in ukrepati, da bi preprečili še več takšnih tragedij. Ne glede na politiko."

Pokol je v ZDA znova odprl vprašanje pravice do orožja, ki jo zagovarjajo republikanci in vpliven orožarski lobi, vendar je Obama v nagovoru ni izrecno omenil.

"Ta konec tedna bova z Michelle naredila tisto, kar bodo naredili vsi starši, objela otroka in jima povedala, kako rada ju imava. A v Connecticutu so družine, ki tega ne bodo mogle storiti, in te družine nas zdaj potrebujejo," je dejal ameriški predsednik, ki se je sicer na pokol v čustvenem nastopu odzval že v petek.

V ZDA po pokolu prihajajo izrazi sožalja z vsega sveta. Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je zapisal, da je nedoumljivo, da so bili tarča napada otroci, papež Benedikt XVI. pa je pokol označil za "brezčutno tragedijo".

Sožalje so ameriškemu vodstvu in družinam žrtev med drugimi izrekli britanska kraljica Elizabeta II., nemška kanclerka Angela Merkel, francoski predsednik Francois Hollande in ruski predsednik Vladimir Putin.

V Riu de Janeiru pa so se žrtvam poklonili s postavitvijo črnih križev na znameniti plaži Copacabana, poročajo tuje tiskovne agencije.