pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama obljubil sodelovanje z zmagovitimi republikanci

Deli na:
Obama obljubil sodelovanje z zmagovitimi republikanci

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je po hudem porazu njegove demokratske stranke na torkovih kongresnih volitvah obljubil sodelovanje z zmagovitimi republikanci, ki so sedaj prevzeli večino tudi v senatu. A obenem je napovedal, da bo včasih vložil tudi veto na predloge zakonov, ki mu ne bodo všeč.

Podobno je na svoji novinarski konferenci v Kentuckyju povedal Mitch McConnell, ki bo januarja prihodnje leto postal novi vodja senatne večine. "Ni nobenega dvoma, da so imeli republikanci dobro noč," je dejal Obama in ni pretiraval. V senatu bodo imeli njegovi politični nasprotniki najmanj 53 sedežev, demokrati z dvema neodvisnima senatorjema pa 47.

Republikanci so tudi povečali svojo prednost pred demokrati v predstavniškem domu, ki so ga osvojili leta 2010, prav tako na volitvah sredi predsedniškega mandata, ko je bilo volilno telo prav tako razočarano z Obamo. Za blokade, ki so sledile po republikanski osvojitvi predstavniškega doma, so volivci v torek krivili tako Obamo kot opozicijsko stranko, vendar so se odločili, da bodo vlado še bolj razdelili.

Obama je povedal, da je slišal sporočilo volivcev, da je čas za konec prepirov in začetek doseganja rezultatov. Vendar trenutno ni jasno, kako bi bilo to mogoče doseči. Prvi veto, ki ga bo Obama morda vložil, bo na predlog zakona o gradnji naftovoda iz Kanade do Teksasa, čemur se demokrati zaradi okoljevarstvenikov upirajo, republikanci pa trdijo, da je nujen za energetsko neodvisnost in nova delovna mesta.


Obama je ponovil, da bo sodeloval z republikanci pri modernizaciji infrastrukture, vendar je k temu pozival že, ko so imeli senatno večino demokrati, pa ni šlo. McConnell je za zdaj podobno pomirljiv kot Obama in namerava prevzeti vajeti stranke v svoje roke, skupaj z Johnom Boehnerjem, ki bo nadaljeval s predsedovanjem predstavniškemu domu. Njun izziv bo obrzdati radikalne člane gibanja čajanke predvsem za volitve leta 2016, ko bodo Američani izbirali tudi predsednika.

Predsedniška kampanja se je že začela, kajti zadnji dve leti Obamovega mandata verjetno ne bo možno potrditi nobene večje pobude ene ali druge strani. Sodelovanje bo možno morda pri davčni reformi, za katero se v nasprotju z delom demokratov zavzema tudi Obama, pa tudi pri sklepanju zunanjetrgovinskih sporazumov, kjer republikanci niso obremenjeni s sindikati, ki so volilna baza demokratov.

Do spora pa bo zanesljivo prišlo glede imigracijske reforme, ki jo je senat z demokratsko večino potrdil, republikanci v predstavniškem domu pa je niti niso dali na glasovanje. "To je, kot bi nam mahal z rdečo zastavo pred nosom," je povedal McConnell glede Obamovega namena, da bo sam brez kongresa v okvirju ustavnih pooblastil spreminjal imigracijski sistem na način, ki bo koristil tudi nezakonitim priseljencem. Manj bo morda izgonov.

McConnell pa je zagotovil, da naslednji dve leti ne bo blokad dela vlade, niti groženj okrog višanja dovoljene meje javnega dolga. To se republikancem politično ni izplačalo in McConnell ter Boehner ne bosta ponovila napake. Bo pa naslednji dve leti veliko spopadov okrog nepopularne zdravstvene reforme, ki so jo republikanci skušali odpraviti vse od leta 2010. Republikanska večina pomeni tudi pritisk na zmanjšanje javne porabe in več varčevanja za znižanje proračunskega primanjkljaja.