Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama ob obletnici bin Ladnove smrti nenapovedano obiskal Afganistan

Deli na:

Ameriški predsednik Barack Obama je prispel na nenapovedan obisk v Afganistan, na dan prve obletnice smrti terorističnega voditelja in sovražnika ZDA številka ena Osame bin Ladna. Uradno naj bi Obama v Kabulu podpisal sporazum o strateškem partnerstvu med ZDA in Afganistanom, ki naj bi zagotovil dolgoročno prisotnost ZDA v deželi pod Hindukušem.

Obama je v ameriško vojaško oporišče Bagram pri Kabulu prispel ob izjemno strogih varnostnih ukrepih in v zavetju noči, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Na afganistanskih tleh naj bi se mudil okoli sedem ur.

Njegova pot v Afganistan nosi izjemen simbolen pomen, še posebej za Obamo, ki je že krepko sredi volilne kampanje za nov predsedniški mandat, navaja AP. V deželo pod Hindukušem je prišel ravno leto dni potem, ko so ameriški vojaški specialci v pakistanskem Abotabadu nedaleč od Islamabada ubili bin Ladna, glavnega načrtovalca terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001.


V Kabulu je Obama z afganistanskim predsednikom Hamidom Karzajem podpisal sporazum, ki bo omogočil nadaljnjo ameriško prisotnost v Afganistanu tudi po zaključku bojnih operacij in umiku zavezniških sil. To je predvideno do konca leta 2014, 13 let po začetku mednarodne intervencije v tej srednjeazijski državi.

Obama je okoli 23.30 po srednjeevropskem času tudi nagovoril javnost. Američanom in Afganistancem je sporočil, kako napredujejo vojna prizadevanja v deželi pod Hindukušem eno leto po bin Ladnovi smrti. Po napovedi AP je Obama sporočil, da se vojna končuje, a da se ameriška podpora Afganistanu ne.

Ameriško-afganistanski odnosi so bili sicer zadnje čase precej napeti, še posebej po incidentu, ko je ameriški vojak v morilskem pohodu po jugu države ubil 17 civilistov, med njimi tudi več otrok, in po zažiganju koranov v zaporu v Bagramu. To je še dodatno okrepilo napade talibanov na ameriške vojake, pa tudi napade afganistanskih vojakov na njihove zahodne mentorje, predvsem ameriške vojake.