mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama in dediščina Vietnama

Deli na:
Obama in dediščina Vietnama

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je včeraj v Beli hiši sprejel vietnamskega predsednika Truonga Tana Sanga, s katerim sta govorila predvsem o napredovanju pogajanj o območju proste trgovine med ZDA in Azijo. Pred Belo hišo so medtem potekale demonstracije ameriških Vietnamcev, ki so zahtevali več svobode v nekdanji domovini.

Za Obamo je bil to že četrti voditelj članice Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean), ki ga je po vrsti sprejel v Beli hiši, za voditelji Bruneja, Singapurja in Mjanmara. ZDA si zelo prizadevajo, da bi do konca leta končali pogajanja o Čeztihomorskem partnerstvu (TPP), pri čemer sodeluje 12 držav. Ambicija je, da nastane območje proste trgovine, ki bo zaleglo za 40 odstotkov celotne svetovne ekonomije.

Sang, ki je šele drugi voditelj Vietnama v Beli hiši od konca vojne med državama, je zagotovil, da si bo Vietnam prizadeval za uspešno dokončanje pogajanj do konca leta. Obama ga je med pogovorom opozoril na pomen spoštovanja človekovih pravic, vendar v kratki izjavi pred novinarji voditelja nista šla v podrobnosti, niti nista odgovarjala na vprašanja.


Povedala sta, da sta govorila o vprašanjih obmejnih sporov v Južnokitajskem morju, političnih odnosih med državama, sodelovanju na področju znanosti, tehnologije, izobraževanja in obrambe, pa tudi o dediščini vojne in ameriških Vietnamcih. Sang, ki je tokrat drugič v ZDA, je dejal, da si želi, da bi njegovi rojaki v ZDA bolj prispevali k prijateljstvu in sodelovanju med državama.

V parku blizu Bele hiše je ob Sangovem obisku skupina protestnikov glasno vzklikala proti komunizmu, kršenju človekovih pravic in mahala z zastavami nekdanjega Južnega Vietnama. Obama je dejal, da državi še vedno urejata vprašanja vojne dediščine, čeprav vzpostavljata večjo stopnjo medsebojnega spoštovanja in zaupanja. Pri tem je pokazal pismo pokojnega vietnamskega revolucionarja in voditelja Hošiminha predsedniku ZDA Harryju Trumanu.

Hošiminh v pismu Trumana prosi za sodelovanje in pomoč, kar se pa ni zgodilo. ZDA so se najprej postavile na stran vietnamskih kolonialnih gospodarjev Francozov, na koncu pa se samostojno zapletle v vojno proti komunizmu v Vietnamu, ki so jo izgubile. Sang je glede pisma dejal, da je dobro, da 67-let kasneje le sodelujejo. Obamo je povabil na obisk Vietnama in ta je obljubil, da bo do konca mandata poskusil postati tretji predsednik ZDA po vrsti, ki je to storil.