Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama bo moral znova sodelovati z razdeljenim kongresom

Deli na:
Obama bo moral znova sodelovati z razdeljenim kongresom

Foto: Reuters

Ameriški volivci so v torek predsedniku Baracku Obami dali na voljo nova štiri leta, da uresniči svojo vizijo enakopravnejšega razvoja države, vendar pa so mu obenem z ohranitvijo republikanske večine v predstavniškem domu kongresa postavili veliko politično oviro.

V predstavniškem domu imajo republikanci sedaj 240 sedežev, demokrati pa 190. Nekaj sedežev je praznih. Po volitvah se republikancem obeta najmanj 236 sedežev v 435-članskem kongresu. Glasove še preštevajo, vendar pa so demokrati ostali daleč za ciljem 25 sedežev, ki bi jih morali za prevzem večine odvzeti republikancem. To jim je uspelo v najmanj 12 tekmah, vendar pa so jim obenem republikanci izmaknili najmanj devet sedežev.

Na čelu predstavniškega doma bo naslednji dve leti ostal John Boehner iz Ohia, ki se je pred letom dni z Obamo že skoraj dogovoril o odpravi blokade glede povišanja meje zadolževanja in zmanjšanja proračunskega primanjkljaja, vendar so se mu uprli pripadniki gibanja čajanke in dogovor blokirali. Potem je prišlo do novega dogovora o avtomatičnem znižanju proračunske porabe za okoli 100 milijard dolarjev v letu 2013 in še več naprej.

Ta dogovor je obema stranema postavil past. Januarja 2013 potečejo davčne olajšave iz časov predsednika Georgea Busha in skupaj z nižjo porabo grozijo s t. i. proračunskim prepadom, ki lahko sproži novo recesijo. Izhod iz te pasti bo zaradi zmage Obame možen le na en način - republikanci bodo morali odstopiti od svojega nasprotovanja povišanju davkov najbogatejšim Američanom.

Posledice pomanjkanja dogovora bi lahko bile hujše za republikance. Obama se ne poteguje za nov mandat, povišanje davkov je v skladu z demokratsko filozofijo vladanja, za znižanje proračunskega primanjkljaja pa se zavzemata obe strani. Dolgoročno se bodo torej ameriške javne finance uredile same po sebi in Obami se manj mudi.

Boehnerju bo še naprej stal ob strani Paul Ryan iz Wisconsina, ki ni bil izvoljen za podpredsednika ZDA, vendar je hkrati kandidiral tudi za kongres in zmagal. Za ameriške politične analitike je sicer opazen udarec, ki ga je doživelo gibanje čajanke. To gibanje znotraj republikanske stranke je pred dvema letoma na krilih nezadovoljstva s predsednikom Obamo v kongres poslalo več deset svojih članov, vendar pa so si volivci letos premislili vsaj pri desetih.

Sedež v predstavniškem domu je za las obdržala Michele Bachmann iz Minnesote, ki se je letos potegovala celo za republikansko predsedniško kandidaturo. Volivci so poslali domov dva izrazita skrajneža gibanja čajanke, temnopoltega Allena Westa s Floride in Joa Walsha iz Illinoisa. Okrožje Westchester v državi New York se je znebilo Nana Haywortha in v kongres poslalo prvega odkritega homoseksualnega kongresnika, demokrata Seana Patricka Maloneyja.


Prvo odkrito homoseksualko bodo imeli tudi v zveznem senatu. Tammy Baldwin je v Wisconsinu premagala nekdanjega republikanskega guvernerja države Tommyja Thompsona in pomagala k povečanju demokratske večine. Američani vsaki dve leti volijo tretjino senata in tokrat je moralo pred volivce 23 demokratov in le deset republikancev.

Demokrati imajo doslej za nov senat potrjenih najmanj 52 sedežev, pomagala pa jim bosta tudi dva neodvisna. Zmaga se obeta še demokratki Heidi Heitkamp v Severni Dakoti za demokratsko večino 54 proti 45. Pred volitvami je bilo razmerje moči skupaj z dvema neodvisnima 53 proti 47 v korist demokratov.

Republikanci so izgubili sedež Richarda Lugarja v Indiani, kjer je demokrat Joe Donnelly je premagal čajankarja Richarda Mourdocka, ki je izjavil, da je nosečnost po posilstvu božja volja. Ženskam se je zameril tudi Todd Akin, ki je dejal, da lahko žensko telo prepreči nosečnost po posilstvu. Zaradi tega je demokratka Claire McCaskill, ki so ji ankete do avgusta napovedovale gladek poraz, uspela obdržati svoj sedež v Missouriju, ki je dal elektorske glasove republikancu Mittu Romneyju.

Odmevala je tudi zmaga Elizabeth Warren v Massachusettsu za sedež pokojnega Edwarda Kennedyja. Premagala je Scotta Browna, ki ga je gibanje čajanke pred dvema letoma poneslo v senat za dokončanje Kennedyjevega mandata. Brown se je sicer izkazal kot eden najbolj zmernih republikancev, kar pa za Massachusetts ni bilo dovolj.

V Connecticutu je demokrat Chris Murphy osvojil sedež neodvisnega Joa Liebermana, čeprav je republikanka Linda McMahon v tekmo vrgla kar 42 milijonov dolarjev, kar je državni rekord. V senatu ostaja neodvisni socialist Bernie Sandres iz Vermonta, republikanski sedež Olympie Snowe v državi Maine pa je osvojil neodvisni Angus King, ki podpira Obamo.

Demokrati so obdržali sedež v Virginiji, kjer je v bitki dveh nekdanjih guvernerjev Tim Kaine ugnal Georgea Allena. Republikancem je uspelo demokratom odvzeti le sedež upokojenega Bena Nelsona v Nebraski, kjer je Deb Fischer premagala vojaškega in političnega veterana Boba Kerreyja. Harry Reid iz Nevade bo tako še naprej vodja senatne večine, ki pa ni dovolj velika, da prepreči obstrukcijo republikancev. Nujnosti iskanja kompromisov se zavedajo vsi.

Na guvernerske volitve so republikanci prišli s prednostjo 29 proti 21. Demokratom so odvzeli položaj v Severni Karolini, v državah Washington in Montana pa glasove še štejejo, tako da si lahko republikanci obetajo največ 32 guvernerskih položajev.