slovenska policija Svet24.si

V Štepanjskem naselju razstrelili bankomat

oder, sunek vetra, nuevo1 Svet24.si

Video: Sunek vetra porušil oder. umrlo je devet ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Obtoženi v aferi TEŠ6 rešil vilo v Rožni ...

Slovenka leta 2023 Reporter.si

Slovenka leta Ana Petrič o tem, zakaj so jo šefi...

pogacar 22 Ekipa24.si

Zmanjkuje mu prostora! Pogačar je enostavno ...

poroka-na-prvi-pogled, irena Njena.si

Poroka na prvi pogled: Irena razgalila surovo ...

luka doncic Ekipa24.si

Zdaj je jasno: Luka Dončić lahko podpiše ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ob sprejemu spornega zakona pretep v gruzijskem parlamentu (VIDEO)

Deli na:
Ob sprejemu spornega zakona pretep v gruzijskem parlamentu (VIDEO)

Gruzijski parlament je na današnji tretji in zadnji obravnavi sprejel predlog zakona o tujem vplivu, proti kateremu so v državi tedne potekali množični protesti, poročajo tuje tiskovne agencije. Poslanci so predlog zakona podprli s 84 glasovi za in 30 proti. V Bruslju so pred tem opozorili, da bo potrditev zakona Gruzijo ovirala na njeni poti v EU.

Današnja obravnava je bila sicer zgolj formalnost, saj ima vlada pod vodstvom stranke Gruzijske sanje, ki je predlog vložila v proceduro, v parlamentu absolutno večino. Je pa med obravnavo v parlamentu izbruhnil pretep med poslanci vladajoče stranke in opozicije.

V skladu s sprejetim zakonom se bodo morale nevladne organizacije, ki prejemajo 20 ali več odstotkov prihodkov iz tujine, registrirati kot delujoče pod "tujim vplivom". Zaradi zakona v zakavkaški državi od začetka aprila potekajo protivladni protesti.

Tudi danes se je med obravnavo pred parlamentom zbralo približno 2000 ljudi, večinoma študentov. Nov množičen shod se obeta zvečer, navaja francoska tiskovna agencija AFP.


Protestniki, med katerimi prevladujejo mladi, menijo, da je zakon sredstvo politične represije in v nasprotju z dolgoletnim ciljem Gruzije, da se pridruži EU. Proti predlogu zakona so se v zadnjih tednih izrekli tudi pri Združenih narodih, v ZDA in Bruslju, kjer so danes ponovili svoje stališče.

"Države članice EU so zelo jasne, da bo sprejetje tega zakona resna ovira za Gruzijo pri njeni evropski perspektivi," je še pred potrditvijo zakona sporočil tiskovni predstavnik Evropske komisije Peter Stano.

Vlada medtem trdi, da želi z zakonom zagotoviti večjo preglednost pri financiranju nevladnih organizacij iz tujine. Zagotavlja, da zakon ne predvideva kazenske odgovornosti, temveč le globe v primeru, ko organizacija ne bi hotela razkriti izvora sredstev.