Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Novi vodja kitajske partije napoveduje boj proti korupciji

Deli na:
Novi vodja kitajske partije napoveduje boj proti korupciji

Foto: Reuters

Centralni komite kitajske komunistične partije je danes v Pekingu izvolil člane elitnega stalnega komiteja politbiroja. Prihodnje desetletje ga bo vodil Xi Jinping, ki je v uvodnem nagovoru kot osrednji nalogi izpostavil okrepitev boja proti korupciji in zagotovitev boljšega življenja za 1,3 milijarde Kitajcev. Xi je prevzel tudi vodenje vojske.

59-letni Xi je bil na najvišji partijski položaj izvoljen po koncu teden dni trajajočega partijskega kongresa, prihodnje leto pa bo na čelu države tudi formalno nasledil Hu Jintaa.

"Ne bomo počivali na lovorikah," je Xi dejal v svojem prvem nagovoru narodu po izvolitvi, ki je trajal 19 minut in ga je spremljalo na stotine kitajskih in tujih novinarjev, poročajo tuje tiskovne agencije.

"V novih pogojih se partija sooča z izzivi in tudi znotraj stranke so žgoči problemi, ki jih bo treba rešiti, v prvi vrsti korupcija, odtujenost od naroda ter birokracija nekaterih uradnikov," je dejal novi najvplivnejši mož Kitajske.

Govor je prenašala kitajska državna televizija, Xi, ki je nosil rdečo kravato, pa je bil na odru z ostalimi šestimi člani stalnega komiteja. Doslej je bilo v njem devet članov, zdajšnje manjše število pa naj bi po oceni analitikov olajšalo sprejemanje odločitev.

"V imenu članov novega vodstva bi se rad iz srca zahvalil članom partije za zaupanje, ki smo ga deležni. Prizadevali si bomo, da bomo vredni zaupanja in bomo izpolnili svojo nalogo," je še dejal.

Hu Jintao je kitajsko partijo vodil deset let in po pričakovanjih bo tudi Xi na tem položaju ostal toliko časa.

Novi partijski vodja je, podobno kot številni drugi novi voditelji, sicer sin enega od Mao Zedongovih generalov.

Xi je bil danes po poročanju kitajskih državnih medijev imenovan tudi na čelo kitajske vojske. Prevzel je namreč vodenje centralne vojaške komisije, ki bdi nad vojsko.

Tudi ta položaj je doslej zasedal Hu Jintao, za razliko od svojih predhodnikov pa se je z njega umaknil takoj po predaji vodenja partije. Njegov predhodnik Jiang Zemin je namreč na čelu vojske ostal še dve leti po umiku z najvišjega partijskega položaja.

Nov član stalnega komiteja politbiroja je postal tudi Li Keqiang, ki naj bi na položaju kitajskega premiera nasledil Wen Jiabaa.

Xi je šele šesti kitajski voditelj od ustanovitve ljudske republike leta 1949. Po kaotični vladavini Mao Zedonga se je partija odločila za vladanje s konsenzom. To pomeni, da bo Xi le prvi med enakimi, ki bo naslednjih deset let lovil ravnotežje med interesi različnih frakcij znotraj partije.

V enostrankarski Kitajski je kongres komunistične partije, ki poteka vsakih pet let, veliko pomembnejši od parlamenta, ki se sestaja enkrat letno v marcu.

Na teden dni trajajočem dogodku je 2270 delegatov izbralo nov centralni komite z okoli 200 člani. Ti pa so nato izmed sebe izvolili 25-članski politbiro in elitni stalni komite politbiroja.