reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Novi iranski predsednik obtožen sodelovanja v "komisiji za smrt", ki ima na vesti na tisoče političnih zapornikov

Deli na:
Novi iranski predsednik obtožen sodelovanja v "komisiji za smrt", ki ima na vesti na tisoče političnih zapornikov

Stari in novi predsednik: Hasan Rohani (levo) in Ebrahim Raisi. - Foto: Reuters

Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International je včeraj pozvala k preiskavi novoizvoljenega predsednika Irana Ebrahima Raisija zaradi domnevnih zločinov proti človeštvu. Iranske opozicijske skupine v izgnanstvu pa so pozdravile bojkot petkovih volitev in ga označile za "udarec teokratskemu sistemu v državi".

Ultrakonservativni klerik Raisi je na petkovih predsedniških volitvah glede na končne izide zmagal z 61,95 odstotka glasov. Volilna udeležba je bila po podatkih notranjega ministrstva 48,8-odstotna, najnižja na predsedniških volitvah od ustanovitve islamske republike.

A v opozicijskih vrstah v izgnanstvu, kjer so že pred volitvami pozivali k bojkotu glasovanja zaradi izključevanja najvidnejših potencialnih tekmecev, ocenjujejo, da je bila ta še bistveno nižja, saj da so oblasti sposobne napihniti podatek o volilni udeležbi tudi za petkrat, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tako so ocenili, da je bila udeležba pravzaprav 10-odstotna, in izrazili zadovoljstvo nad "bojkotom po vsej državi". To je po njihovi oceni politični in družbeni udarec za sistem, ki ga vodi vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej. "Bojkot je svetu dokazal in pokazal, da je iransko ljudstvo pravzaprav glasovalo za strmoglavljenje tega srednjeveškega režima," so ocenili.

V obtožbah na račun Raisija opozarjajo, da je bil član t. i. "komisije za smrt", ki je leta 1988 v le nekaj mesecih usmrtila na tisoče političnih zapornikov.


Prav iz tega razloga je danes k preiskavam zoper Raisija pozval tudi Amnesty International (AI). Očita mu zločine proti človeštvu in zatiranje človekovih pravic, poroča AFP.

Omenjena "komisija za smrt" je bila po njihovih navedbah odgovorna za izginotje in izvensodne usmrtitve na tisoče opozicijskih zapornikov. Poleg tega naj bi bilo brez razloga pridržanih na stotine miroljubnih disidentov in borcev za človekove pravice.

Ob tem opozarjajo, da je "pod njegovim vodstvom pravosodje obenem ščitilo vladne uradnike in varnostne sile, ki so bili odgovorni za nezakonito pobijanje več sto moških, žensk in otrok" v času, ko od leta 2019 vodi iransko pravosodje.

Po oceni AI iranske oblasti še danes sistematično prikrivajo usodo žrtev in tudi kraje, kjer ležijo njihova trupla, kar predstavlja zločin proti človeštvu. Zato je AI države članice ZN pozval, naj "sprejmejo konkretne ukrepe", da odgovorni za ta dejanja ne bi ostali nekaznovani.

Leta 2018 in znova lani je Raisi sicer zanikal vlogo v omenjenih usmrtitvah, čeprav je podprl ukaz ustanovitelja islamske države ajatole Homeinija o nadaljevanju "čiščenja".