nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Norvežanka je prva ženska poveljnica sil v mirovni misiji ZN

Deli na:
Norvežanka je prva ženska poveljnica sil v mirovni misiji ZN

Foto: Reuters

Združeni narodi so v ponedeljek imenovali Norvežanko Kristin Lund za poveljnico sil v mirovni misiji na Cipru. Gre za prvo žensko na čelu mirovne operacije ZN, poročajo tuje tiskovne agencije.

Lundova, ki ima 34-letno kariero v norveški vojski, je napredovala v generalmajorko v letu 2009 in takrat postala prva ženska s tem činom na Norveškem. Misijo na Cipru bo v sredini avgusta prevzela od kitajskega generala Chao Liuja.

56-letna Lundova je v okviru ZN že delovala v mirovnih misijah v Libanonu in nekdanji Jugoslaviji. Prav tako je v letu 1991 delovala v Savdski Arabiji med operacijo Puščavska nevihta ter v Afganistanu v okviru mednarodne operacije Isaf, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sicer pa je bila mirovna misija ZN na Cipru ustanovljena leta 1964 z namenom preprečitve ponovnih bojev med ciprskimi Grki in Turki. 930 vojakov in 66 policistov tako redno patruljira na območju premirja, obenem pa skrbijo za humanitarne aktivnosti in podporo misijam ZN nasploh.

Ciper je na grški in turški del razdeljen od leta 1974, ko je severni del otoka zasedla turška vojska. V letu 2004 je 76 odstotkov ciprskih Grkov glasovalo proti združitvi otoka, medtem ko so ciprski Turki načrt podprli. Zaradi te zavrnitve se je Ciper leta 2004 pridružil EU brez severnega dela otoka.