Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nizozemski zunanji minister se je zlagal, da je slišal Putina govoriti o "Veliki Rusiji"

Deli na:
Nizozemski zunanji minister se je zlagal, da je slišal Putina govoriti o "Veliki Rusiji"

Vladimir Putin - Foto: Reuters

Nizozemski zunanji minister Halbe Zijlstra je moral na predvečer svojega prvega uradnega obiska v Rusiji priznati, da je lagal, ko je trdil, da je bil leta 2006 gost ruskega predsednika Vladimirja Putina in ga je osebno slišal govoriti o "Veliki Rusiji", ki naj bi poleg same Rusije zajemala še ozemlje Belorusije, Ukrajine in baltskih držav.

Zijlstra je na konferenci svoje desnoliberalne stranke VVD leta 2016 trdil, da je bil leta 2006 osebno prisoten na srečanju v Putinovi počitniški hiši, na katerem je ta razkril svoje načrte glede širitve Rusije oziroma svojo vizijo "Velike Rusije". Ta naj bi se razširila na ozemlje današnjih Belorusije, Ukrajine, Litve, Latvije in Estonije ter po možnosti še Kazahstana. Na srečanje naj bi ga kot tedanjega uslužbenca naftnega giganta Shell pripeljal izvršni direktor Shella Jeroen van der Veer.

Zdaj pa je moral vodja nizozemske diplomacije v pogovoru za lokalni časnik De Volkskrant priznati, da je leta 2016 lagal. K temu je bil prisiljen, potem ko so nekateri njegovi kolegi javno podvomili v njegovo različico dogodkov leta 2006, poroča spletni medij Politico.


Zijlstra je za časnik včeraj povedal, da v resnici ni bil v sobi s Putinom in ga ni slišal osebno govoriti o širitvi Rusije, ampak mu je za to povedal vir, ki je bil tam. Obenem se je zagovarjal, da je želel dogodek deliti z javnostjo zaradi njegovega "geopolitičnega pomena", zadevo pa je malce priredil zgolj zato, da bi "zaščitil" svoj vir. A vendarle je priznal, da to "ni bilo pametno" in da bi moral ravnati drugače.

Razkritje je za ministra neprijetno samo po sebi, poleg tega pa prihaja v še prav posebno neugodnem trenutku, saj ga že v torek čaka obisk v Rusiji in v sredo srečanje z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom.

Nizozemska opozicija je že kritizirala Zijlstro in izrazila dvom v njegovo integriteto, medtem ko mu je nizozemski premier in strankarski kolega Mark Rutte stopil v bran in vztrajal, da ministrova kredibilnost ni pod vprašajem, saj da v samo vsebino zgodbe nihče ne dvomi. Zato tudi naj ne bi bili ogroženi odnosi Nizozemske z Rusijo, saj da v Moskvi "zelo dobro vedo", da vsebina drži, je po pisanju Politica še poudaril Rutte.