gaber 2 Odkrito.si

Slovenski športnik tik po porodu ovekovečil ...

Andrej Nahtigal Svet24.si

Poslovil se je zvezdnik Usodnega vina

meghan markle-6 Svet24.si

Panika: objavljene gole fotografije Meghan Markle?...

volitve v rusiji, dvojno glasovanje Svet24.si

FOTO: Enojajčni dvojčki? Ne, zabaviščni park ...

Kendall Jenner Najstnica.si

Kendall Jenner ima kar tri tatuje!

ales prej in potem Njena.si

Aleš danes neprepoznaven: shujšal je skoraj 100 ...

Burak Özçivit poroka Njena.si

Burak o govoricah: Se ločuje ali bo postal očka?

Svet

Nizozemka Laura šla v Sirijo, po vrnitvi domov pa zaradi terorizma pristala za rešetkami

Deli na:
Nizozemka Laura šla v Sirijo, po vrnitvi domov pa zaradi terorizma pristala za rešetkami

Sodišče v Rotterdamu je 22-letno Nizozemko obsodilo na dve leti zapora, od tega 13 mesecev pogojno, ker je "načrtovala priprave in promocijo terorističnih dejavnosti".

22-letnico so prijeli ob vrnitvi iz Sirije julija lani, kamor je odšla z otrokoma in soprogom, ki se je pridružil džihadistom Islamske države (IS).

Gre za enega prvih primerov sojenja ženski, ki je odpotovala v Sirijo, na Nizozemskem, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sodniki so jo sicer oprostili obtožbe, da se je pridružila IS.

Ker je obsojenka Laura H. že leto dni v priporu, ji sedaj ne bo treba nazaj v zapor. Ne sme pa se približati mejam Nizozemske, niti letališčem, ne sme niti imeti stikov s sedanjimi ali bivšimi džihadisti, je odločilo sodišče.

Spreobrnjenko v islam so prijeli julija lani na amsterdamskem mednarodnem letališču Schiphol, potem ko je pobegnila džihadistom.

Laura H., njen partner in dva majhna otroka so odšli iz Nizozemske septembra 2015, da bi se pridružili IS, saj se je njen soprog hotel pridružiti džihadističnim borcem.

Sodnik je dejal, da je iz njenih izjav razvidno, da je še pred odhodom vedela, da njen soprog simpatizira z IS in da je hotel oditi v Sirijo.

Laura H., ki prihaja iz kraja Leidschendam, je sodnikom tudi dejala, da jo je v odhod v sirsko mesto Raka prisilil njen nasilni soprog. Nekaj mesecev kasneje je z otrokoma zbežala v Irak na območje pod nadzorom kurdskih sil ob pomoči svojega očeta na Nizozemskem.

Soproga Ibrahima I. je spoznala preko svetovnega spleta leta 2013, ko je bila stara šele 17 let, a se je takrat že spreobrnila v islam, je poročala javna televizija NOS. Njen soprog je imel v Siriji nalogo izdelave bomb za IS, njegova usoda pa ni znana.

Po podatkih nizozemskih oblasti je k IS v Irak in Sirijo odšlo najmanj 280 ljudi iz Nizozemske, med katerimi je tretjina žensk. Okoli 45 je bilo tam ubitih, 45 se jih je vrnilo na Nizozemsko, kakih 190 pa naj bi jih še vedno bilo v Iraku in Siriji, čeprav točno število ni znano, poroča AFP.