favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nizozemec obsojen zaradi vohunstva za Rusijo

Deli na:
Nizozemec obsojen zaradi vohunstva za Rusijo

Foto: Reuters

Nizozemsko sodišče v Haagu je včeraj nekdanjega uslužbenca zunanjega ministrstva Raymonda Valentina Poeterayja spoznalo za krivega posredovanja zaupnih vojaških dokumentov Rusiji. Tožilstvo je zanj predlagalo 15-letno zaporno kazen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Sodišče razsoja, da je (Poeteray) Ruski federaciji na prošnjo ruske obveščevalne službe (SVR) več let posredoval tajne dokumente, s čimer je ogrozil interese Nizozemske in njenih zaveznikov," je v izjavi zapisalo sodišče.

Sodišče je ugotovilo, da je 61-letni Poeteray za svoje usluge med januarjem 2009 in avgustom 2011 prejel 72.200 evrov, s katerimi je med drugim odplačal dolgove.

Dokumenti, ki jih je Nizozemec posredoval Rusiji, so se v glavnem nanašali na vojaške zadeve Evropske unije (EU) in Nata, med drugim tudi na situacijo v Libiji, opazovalno misijo EU v Gruziji ter na misiji na Kosovu in v Afganistanu, navaja AFP.

Poeterayja so nizozemske oblasti prijele pred letom dni na amsterdamskem letališču Schiphol. V času aretacije je imel pri sebi ključ usb, na katerem so bile informacije občutljive narave.

Sum o vohunjenju je na 61-letnega Nizozemca padel po preiskavi nemške policije, ki je v Marburgu odkrila domnevna ruska vohuna. Tja naj bi ju že leta 1988 poslala sovjetska obveščevalna služba KGB, kasneje pa njena naslednica SVR. Trenutno proti njima v Stuttgartu poteka sodni proces, v primeru, da bosta spoznana za kriva vohunstva, pa jima grozi do desetletna zaporna kazen.