pozar2.resized Svet24.si

FOTO: Velika hala je gorela kot bakla

IMG-1488434172d8b4131d30e792e08badfd-V Svet24.si

FOTO: Huda nesreča na gorenjski avtocesti: ...

marinka-pečjak Svet24.si

Pionirka novih jedi in okusov v slovenskih ...

miran mihelic-facebook2 Reporter.si

Nepotizem in klientelizem v državni agenciji: od ...

božo-dimnik Necenzurirano

Vsa naključja Boža Dimnika #komentar

klemen cebulj Njena.si

To so lepše polovice naših odbojkarjev

obdojka Ekipa24.si

Kdo je med prvimi čestital slovenskim ...

Svet

Neverjetne izjave Zmaga Jelinčiča, prijatelja Islamske republike Iran: Vojni zločini so notranja zadeva držav, Janša naj se opraviči, z Iranci se lahko fino omastimo

Deli na:
Neverjetne izjave Zmaga Jelinčiča, prijatelja Islamske republike Iran: Vojni zločini so notranja zadeva držav, Janša naj se opraviči, z Iranci se lahko fino omastimo

Prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti - Foto: Bobo

Prvak SNS Zmago Jelinčič, tudi predsednik parlamentarne skupine prijateljstva z Islamsko republiko Iran, premierju Janezu Janši svetuje, naj se novemu iranskemu predsedniku Ebrahimu Raisiju opraviči zaradi poziva k neodvisni preiskavi pokola 30.000 političnih zapornikov v Iranu leta 1988.

Za Delo je Jelinčič izjavil, da se lahko z gospodarskim  sodelovanjem z Iranom "Slovenija fino omasti". Za začetek naj se slovenski politični vrh udeleži prisege novega predsednika Raisija, Janša pa naj vsaj pojasni svoje izjave, ali pa se zanje kar opraviči, svetuje prvak SNS.

V Teheran bi rad šel tudi sam, a želi, da mu pot plača Iran. "Pri meni je vprašanje financ, pot tja in nazaj stane," je dejal za Delo.

"Mi se nimamo pravice vmešavati v notranje zadeve katerekoli države, kot se nobena druga država nima pravice vmešavati v naše zadeve," pravi o razvpitem primeru iranskega pokola političnih zapornikov, pri katerem naj vi novi iranski predsednik Raisi sodeloval kot eden od izbranih sodnikov. V petih mesecih leta 1988 je bilo ubitih kar 30.000 ljudi, številne so pred smrtjo tudi mučili, šlo pa je za največjo politično čistko v sodobni zgodovini Irana.

Raisi se uradno ni nikoli izrekel o očitkih, da je sodeloval pri pokoli, se je pa iransko zunanje ministrstvo ogorčeno odzvalo na nedavni Janšev poziv k preiskavi dogodkov leta 1988. Janša je namreč na dogodku Free Iran World Summit, ki ga vsako leto organizira iranska diaspora, pozval k neodvisni preiskavi pokola 30.000 političnih zapornikov v Iranu leta 1988. Podprl je vzpostavitev neodvisne komisije Združenih narodov o tem pokolu, h kateri je nedavno pozval preiskovalec ZN za človekove pravice v Iranu Džavaid Rehman. V Teheranu so zato na zagovor poklicali slovensko veleposlanico v Teheranu Kristino Radej.

Loading...