stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nevarnost cunamijev na Indijskem oceanu preklicana

Deli na:

Ameriški center za cunamije je preklical nevarnost cunamijev za celotno območje Indijskega oceana, ki ga je razglasil po današnjem silovitem potresu z magnitudo 8,6, ki je imel žarišče blizu indonezijskega otoka Sumatra. Nevarnost pred cunamiji so nato že odpravili v vrsti držav, od Indonezije do Šrilanke.

Kot so sporočili iz Tihomorskega centra za cunamije na Havajih, raven gladine morja kaže na to, da se je grožnja zmanjšala, zato so opozorilo pred cunamijem preklicali za celotno območje. Pred tem so nevarnost razglasili v 26 državah od Maldivov do Malezije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nevarnost pred cunamiji so medtem razglasili v Keniji, kjer so ob obalnem območju zaprli šole in evakuirali ljudi.

Sumatro je po potresu z magnitudo 8,6, prizadelo še več močnejših popotresnih sunkov, eden je imel magnitudo 8,2. Kljub temu so sever otoka dosegli le trije manjši popotresni valovi, od katerih je bil najvišji 80 centimetrov.

Prvi cunamiji so dosegli tudi indijsko obalo, dosegli pa so višino le med 0,1 in 0,3 metra. Stopnjo opozorila pred cunamijem so sicer zmanjšali tudi v Indiji, velja pa za otoke in obalna območja.

Žarišče današnjega potresa je bilo 33 kilometrov v globini Indijskega ocena in 495 kilometrov daleč od prestolnice province Aceh, Banda Aceh.

Območje je 26. decembra 2004 prizadel uničujoč potres z magnitudo 9,1, ki je v Indijskem oceanu sprožil cunami. V 13 državah na območju Indijskega oceana je zahteval življenja 230.000 ljudi, od tega skoraj tri četrtine iz province Aceh.