klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Neuspeh referenduma odnesel avstrijskega obrambnega ministra

Deli na:
Neuspeh referenduma odnesel avstrijskega obrambnega ministra

Foto: Reuters

Avstrijski obrambni minister Norbert Darabos je odstopil, kancler Werner Faymann pa je njegov odstop sprejel in na njegov položaj predlagal Geralda Kluga, vodjo poslanske skupine socialdemokratov (SPÖ) v zveznem svetu. Darabos je odstopil po porazu načrta vzpostavitve poklicne vojske, ki so ga volivci januarja zavrnili na referendumu.

Kot je sporočil Faymann, bo Darabos sedaj postal glavni tajnik SPÖ in vodja volilne kampanje pred septembrskimi parlamentarnimi volitvami. To so se dogovorili na predsedstvu stranke, je pojasnil. To je sicer to prva zamenjava v Faymannovi vladi iz vrst njegove stranke v tem mandatu, ki se je začel decembra 2008, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Darabos je na skupni novinarski konferenci s Faymannom dejal, da se že veseli novih zadolžitev v stranki. Novi obrambni minister Klug, dosedanji vodja poslanske skupine SPÖ v zgornjem domu avstrijskega parlamenta, naj bi položaj prevzel v ponedeljek, ko naj bi zaprisegel pred predsednikom Heinzem Fischerjem, še navaja APA.

Na referendumu 20. januarja so volivci prepričljivo zavrnili uvedbo poklicne vojske in se izrekli za ohranitev obstoječega sistema obveznega služenja vojaškega roka. Tako jih je glasovalo slabih 60 odstotkov. To je bil velik poraz za SPÖ.

Rezultat referenduma sicer ni pravno zavezujoč, a sta se obe vladajoči stranki, SPÖ in ljudska stranka (ÖVP), zavezali, da bosta mnenje volivcev spoštovali.